Dünya Sağlık Örgütü kanıt topluyor… Türkiye’nin de imzası var

Rusya’nın Ukrayna işgalinde 74 gününü geride bırakırken Dünya Sağlık Örgütü'nden gözleri o tarafa çevirecek bir açıklama yapıldı. Birleşmiş Milletlere bağlı olan kuruluş, içerisinde Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerin isteği doğrultusunda eyleme geçildiğini duyurdu.

DÜNYA 08.05.2022, 17:47 08.05.2022, 17:50
Dünya Sağlık Örgütü kanıt topluyor… Türkiye’nin de imzası var

BM, yapısında işlemlerine devam eden Dünya Sağlık Örgütü, Ukrayna ve Rusya ikilisinin arasında uzunca bir zamandır süregelen savaş ile ilgili açıklamalar yaptı.

Kiev’de DSÖ’nün Genel Sekreteri Tedros Adhanım Ghebreyesus ve DSÖ’nün Acil Durumlar Direktörü Mike Ryan’ın düzenlendiği basın görüşmesinde, Rusya tarafından Ukrayna’da bulunan sağlık birimlerine gerçekleştirilen saldırılarla ilgili soruşturma başlatıldığını söyledi.

Rusya’nın mümkün olabilir bir savaş suçunu eyleme geçirdiğine yönelik argümanların toplandığına vurgu yapan DSÖ yetkilileri, Rusya’nın kesin bir şekilde sağlık birimleri saldırılardan mesuliyetli olmadığını ancak kuruluşun şu zamana gelene kadar Ukrayna’da bulunan kliniklere ve hastanelere 200 saldırının gerçekleştirildiğinin kayıtlara yansıdığını açıklandı.

Rusya savaş suçu işlediğini kabul etmiyor

DSÖ Acil Durumlar Direktörü Mike Ryan, “Sağlık birimlerine ve kurumlarına bile isteye saldırı yapmak uluslararası savaş yasalarının ihlali manasına gelmektedir. Bu şekilde yapılan saldırılar her zaman savaş suçu olarak sayılır. Yapılan saldırıları kanıtlamak için görgü tanıklarıyla konuşmayı sürdürüyoruz. Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne ve BM sistemine güvenimiz tam” diye konuştu.

Rusya, gerçekleşen savaşın ilk gününden itibaren olası savaş suçlarını asla kabul etmediğini açıklayarak, sivil kişileri hedefe almadıklarını söylemişti.

DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanım Ghebreyesus ise, “Ukrayna vatandaşlarına bir haberim var, DSÖ olarak bizler sizin her zaman yanınızdayız. Rusya tarafından başlatılan bu savaşın sonlanmasına yönelik talebimizi tekrar yineliyoruz” şeklinde ifade etti.

DSÖ Moskova bölge ofisini kapatmayı düşünüyor

Rusya’nın saldırıları sonrasında DSÖ mensubu ülkeler önümüzde ki salı günü görüşme sağlayacağını bildirdi. Yapılacak olan bu görüşmede Moskova’da bulunan bölge dairesinin kapatılması konuşulacak. Bunun yanı sıra birden fazla kararın alınmasının da gündemde olduğu belirtiliyor. Reuters’a açıklamalarda bulunan büyükelçiler ise Rusya’nın Birleşmiş Milletler yönetim kurulundan çıkarılma veya oy verme hakkının tamamıyla alınması gibi çok sert cezalar olmadığına vurgu yaptı.

Geçtiğimiz hafta içerisinde Almanya, Fransa ve Türkiye’nin de imzasının bulunduğu ve çoğunlukla AB konsolosları tarafından hazırlanan bir taslak metni DSÖ’nün Avrupa bölge dairesine yollanmıştı.

Yorumlar (0)