Dünya nüfusunun yüzde 85’i iklim değişikliğinden olumsuz etkilendi 

100 binden fazla çalışmayı analiz eden bilim insanları, dünya nüfusunun en faz yüzde 85’inin iklim değişikliğinden olumsuz etkilendiğini tespit etti.  

DÜNYA 13.10.2021, 09:43 13.10.2021, 15:36
Dünya nüfusunun yüzde 85’i iklim değişikliğinden olumsuz etkilendi 

İngiltere merkezli bir doğa dergisinde yayınlanan çalışma raporları, iklim değişikliğinin dünyaya nasıl etki ettiğini gözler önüne serdi. Çalışmada, dünya genelinde olan ve küresel iklim değişikliği ile ilgili olduğu düşünülen 100 binden fazla çalışma analiz edildi. 

Fosil yakıt kullanımı, karbon emisyon kaynağı kullanımı, yağış ve sıcaklık değişimleri, üretim ve gıda kıtlığı, sel, ısı dalgası gibi pek çok olayın analiz edildiği çalışmada aslında doğal afet gibi görünen olayların da insan elinden çıktığı belirtildi. 



Küresel ısınmanın dünyaya etkisi 

Dünya üzerinde gerçekleşen pek çok olay, dünyanın karar alanlarının yüzde 80’lik kısmını etkiledi. Rapor yazarlarından olan Almanya Mercator Araştırma Enstitüsü Küresel Ortak Kaynaklar ve İklim Değişikliği Araştırmacısı Max Callaghan, “İklim değişikliğinin ekosistemlerimizi ve toplumlarımızı nasıl etkilediğini gösteren devasa boyutlu bir veri tabanımız var. ABD’den Güney Sudan’a kadar olan bölgelerin büyük kısmında iklim değişikliğinin etkisini görmek mümkün.” ifadelerini kullandı. 



Paris İklim Anlaşması sonrası ilk zirve 

Bu çalışmanın, 31 Ekim-12 Kasım tarihleri arasında İskoçya Glasgow’da gerçekleşecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 26. Taraflar Konferansı (COP26) öncesinde yayınlanması dikkatleri daha da yoğunlaştırırken belirtilen konferansa devlet liderlerinin yanı sıra özel ve kamu temsilcilerinin katılacağı da öğrenildi. 

İlk kez 2015 senesinde imzalanan Paris İklim Anlaşması’nın, COP26’da ana gündem maddesi olması bekleniyor.  

Yorumlar (0)