Dünya'nın en uzun uçuşu yapıldı!

Avustralya'nın Qantas Havayolları, 19 saat 19 dakika süren "dünyanın en uzun ticari uçuşu" sonucunda Londra'dan Sydney'e uçarak rekor kırdı.

DÜNYA 15.11.2019, 11:14
Dünya'nın en uzun uçuşu yapıldı!

Avustralya merkezli Qantas Havayolları'nın Boeing 787-9 Dreamliner model uçağı, yolcular ve mürettebatın içinde bulunduğu 40 kişiyle ilginç bir test uçuşu yaptı. Uçuş, İngiltere'nin başkenti Londra'nın Heathrow Havalimanı'ndan Perşembe günü başladı.

1 saat 45 dakikalık daha yakıtı kaldı

Qantas Havayolları'nın uçağı, test uçuşunu 19 saat ve 19 dakikanın ardından Cuma günü yerel saatle 11.45'te Avustralya'nın en büyük şehri Sydney'e iniş yaparak bitirdi. Yetkililer, uçağın neredeyse 20 saatlik uçuşunun ardından hâlâ 1 saat 45 dakika uçuş gerçekleştirmesini sağlayabilecek yakıtının olduğunu belirtti.

Qantas Genel Müdürü Alan Joyce, uçuş esnasında gün doğumunu iki kez gördüklerini belirtti.

300 yolcu kapasitesi var

Qantas Havayolları'nın yeni uçağı olan Boeing'in Dreamliner modeli, 300 yolcu taşıyabiliyor. Fakat kıtalararası böylesi uzun uçuşlarda uçağın tam kapasite doluyken yakıt yüklemesi olmadan uçuşunu tamamlaması mümkün değil.

Uçuş aynı zamanda araştırma niteliği taşıyor

"Project Sunrise" olarak adlandırılan "Gündoğumu Projesi" esnasında uzun süreli uçuşların insan fizyolojisine yaptığı etkiler de araştırılıyor. Qantas Havayolları'nın uçuşu süresince de 40 kişilik test grubunun uyku düzenleri, beslenmeleri ve hareket yetenekleri de yakından incelendi.

İlk kez 1989'da denendi

Londra-Sydney arasındaki uzun süreli kesintisiz uçuş ilk kez 1989 yılında denendi. Uçuş, Boeing 747-400 tipi bir uçakla gerçekleştirilmişti ve sadece kabin ekibini içermişti.

New York-Sydney uçuşu da yapıldı

Yine Qantas Havayolları'na ait Boeing 787-9 tipi Dreamliner uçağı, geçtiğimiz ay yolcu ve mürettebat içeren 50 kişilik bir ekiple New York-Sydney yolculuğunu 19 saatte gerçekleştirmişti. New York ve Sydney arasındaki mesafe, Londra ve Sydney arasındaki uzaklıktan 1600 kilometre daha uzun.

Yorumlar (0)