Dünya Müslüman Alimler Birliği: Büyük ihanet!

DÜNYA 14.08.2020, 16:11 14.08.2020, 16:20
Dünya Müslüman Alimler Birliği: Büyük ihanet!

Dünya Müslüman Alimler Birliği, BAE'nin İsrail ile anlaşmasını "sel pisliği gibi bir büyük ihanet" olarak nitelendirdi.

Mısır, Bahreyn ve Umman'ın desteklediği, Ürdün'ün İsrail'e "barış yolunda kullanma" uyarısında bulunduğu, Türkiye ve İran'ın ise sert tepki gösterdiği BAE-İsrail anlaşmasına Dünya Müslüman Alimler Birliği de sert tepki gösterdi.

BAE'nin (Birleşik Arap Emirlikleri) İsrail ile anlaşmasını "büyük ihanet" olarak nitelendiren Dünya Müslüman Alimler Birliği, BAE ile İsrail arasındaki anlaşmanın "Siyonist işgalcilerin Mescid-i Aksa ve Filistin haklarına karşı işledikleri suçlara karşı verilmiş büyük bir ödül olduğunu" vurguladı.

"Ertelemek demek, kabul etmek demektir"

Dünya Müslüman Alimler Birliği, açıklamasında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayid arasındaki anlaşmanın içerdiği "işgal altındaki Batı Şeria’nın bazı kısımlarını ilhak planının geçici olarak ertelenmesi" maddesini ise şöyle yorumladı:

"Birleşik Arap Emirlikleri, 'İlhak planını bir süre erteleyelim' diyerek, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria üzerindeki egemenliğini genişletme hakkını dolaylı olarak tanımıştır ve yol açmıştır."

Stratejik bir yol haritasıyla İslam dünyasının ilk davası olan Filistin davasını korumak adına bu anlaşmayı tüm İslam ülkelerinin reddetmesi gerektiğini vurgulayan Dünya Müslüman Alimler Birliği, tavizler konusunda da kararlı bir duruş sergilemesi çağrısı yaptı.

"Sel pisliği gibi bir ihanet"

Siyasi, akademisyen ve mütefekkirlerin Filistin davasına karşı görevlerini yerine getirmesi, Filistinlilerin ise davalarını korumak için tüm imkanlarını birleştirerek çabasını artırması çağrısında da bulunan Dünya Müslüman Alimler Birliği açıklamasını şu şekilde sonlandırdı:

"İslam alemi, sel pisliği gibi bu tür ihanetlerle kararlılığını zayıflatmamalı, bilakis daha da güçlendirmeli. Hak, her daim kalan ve kazanandır."

İsrail ile BAE arasındaki anlaşma

Dün Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald John Trump, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İsrail'in "ilişkilerini tamamen normalleştirmek" amacıyla anlaşmaya vardıklarını ilan etmişti.

Resmi Twitter hesabından paylaşımda bulunan ABD Başkanı Donald John Trump, bugünü "büyük atılım" olarak nitelemiş ve "iki muhteşem dostumuz" dediği İsrail ve BAE arasında tarihî barış anlaşmasının imzalandığını duyurmuştu.

Sosyal medyayı kullanarak bir başka bilgilendirme yapan isim ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu olmuştu. İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Başkanı Donald John Trump'ın paylaşımını alıntılamış ve “Evet. Bu tarihi bir gün.” demişti.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) resmî haber ajansı WAM ise son dakika geçtiği haberde BAE ile İsrail'in iki ülke arasındaki ilişkilerin tesisi için "ortak bir yol haritası" belirleme konusunda anlaşmaya vardığı ve iki ülkeden yetkililerin önümüzdeki haftalarda buluşarak farklı alanlarda ve konularda ikili anlaşmalar imzalayacağı kaydedilmişti.

Ortadoğu'yu Müslümanlar için adeta cehennem hâline getiren Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İsrail ile normalleşme anlaşması imzalayan üçüncü arap ülkesi oldu.

İlk olarak İsrail ile 1979 yılında Mısır, 1994 yılında da Ürdün normalleşme anlaşması imzalamıştı.

Yorumlar (0)