Dünya MİT başkanlığına Kalın'ın atanmasını konuşuyor: "Erdoğan'ın uzun süredir sırdaşı"

Dünya basınının gündemin MİT başkanlığına İbrahim Kalın'ın atanması var. Görevlendirmeye ilişkin İngiliz haber ajansı Reuters, Kalın'ın Türkiye'nin dış politika gündemini şekillendiren birçok diplomatik çabaya öncülük ettiğine yer verdi.

DÜNYA 06.06.2023, 11:28 Şeyda Gül
Dünya MİT başkanlığına Kalın'ın atanmasını konuşuyor: "Erdoğan'ın uzun süredir sırdaşı"

Dün akşam İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın yeni başkanının İbrahim Kalın olduğu duyuruldu. 

Kalın'dan ilk mesaj

MİT Başkanlığı'na atanan İbrahim Kalın sosyal medyadan yaptığı paylaşımda Türkiye için "Durmak yok, yola devam" demişti. "Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı görevini şahsıma tevdi eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımı arz ediyorum" diyen Kalın, yeni görevi dolayısıyla tebrik eden ve dualarını esirgemeyen herkese teşekkürlerini sunduğunu söylemişti. Kalın, "Güçlü, güvenli ve bağımsız Türkiye için çalışmaya devam" ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye'nin dış politika gündemini değiştirdi

Dış basının gündemi İbrahim Kalın'ın MİT başkanlığı oldu. Reuters haberi "Erdoğan sözcü Kalın'ı istihbarat şefi olarak atadı" başlığını attı. Dışişleri Bakanlığı'na Hakan Fidan'ın atandığı vurgusu yapılan haberde, Kalın'ın 2014 yılından bu yana sözcülük yaptığı bilgisine yer verildi. 

Ayrıca Kalın'ın eğitim bilgilerine yer verilen Reuters haberinde, yeni MİT başkanının Türkiye'nin dış politika gündemini şekillendirdiği belirtildi. Kalın'ın doktora derecesine sahip olduğu vurgusu yapılan haberde "George Washington Üniversitesi İslami ilimler bölümünden mezun oldu ve Ankara merkezli hükümet yanlısı bir düşünce kuruluşu olan SETA'nın kurucularından biriydi" denildi. 

Haberde ayrıca Kalın'ın, son yıllarda Türkiye'nin dış politika gündemini şekillendiren birçok diplomatik çabaya öncülük ettiğinin altı çizildi.

"Erdoğan'ın uzun süredir sırdaşı"

Middle East Eye (MEE) 'Erdoğan, sözcü Kalın'ı istihbarat başkanlığına atadı' başlıklı haberinde, Kalın'ın uzun süredir Erdoğan'ın sırdaşı olduğu bilgine yer verdi. Yeni MİT Başkanı'nın doktora derecesine sahip olduğunu vurgulayan MEE, Kalın'ın 2014'ten bu yana cumhurbaşkanlığı sözcüsü ve cumhurbaşkanı dış politika danışmanı olarak görev yaptığını hatırlattı. Haberde önemli konuların çözümlenmesinde Kalın'ın zaman zaman Erdoğan’ın özel temsilcisi olarak temaslarda bulunduğu belirtilerek "Özellikle son dönemde ABD ile ilişkilerin yürütülmesinde alternatif kanal olarak öne çıktı" ifadelerine yer verildi. 

2014'ten bu yana Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü 

Kalın'ı uzun süredir Erdoğan'ın yakın arkadaşı olarak yorumlayan Al Arabiya ise Kalın'ın, 2014'ten bu yana Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü olarak görev yaptığına dikkat çekti. Kalın'ın Türkiye Cumhurbaşkanı'nın sözcüsü olarak, özellikle Suriye ihtilafı gibi kriz durumlarında , ülkenin dış politikasının yönlendirilmesinde hayati bir rol oynadığını belirten Al Arabiya, bunun yanı sıra Türkiye'nin dış politikasının önemli bir yönü olan Avrupa Birliği ile ilişkilerini de etkilediği söyledi. 

İnsan hakları ve göçmenlik konularındaki anlaşmazlıklar konusunda da önemli bir rol oynadığı belirtilen haberde, çok sayıda zorluğa rağmen Kalın'ın, AB ile diyaloğun ön saflarında yer aldığını kaydetti. 

"Türk gizli servisinin iplerini hareket ettirecek"

Yunan Kathimerini "Kalın resmen MİT başkanlığına atandı" başlığını atarak okurlarının karşısına çıkarken Ethnos ise haberinde Kalın'ın "Güzel ülkem için durmak yok, yola devam…" ifadelerini kullandığı sözlerine yer verdi. 

Skai haberinde, "Erdoğan'ın sağ kolu, mutlak güvendiği adam bundan böyle Türk gizli servisinin iplerini hareket ettirecek" dedi.

Yorumlar (0)