Dünya Meteoroloji Örgütü: Covid-19 salgını iklim değişikliğini durdurmayacak

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının atmosferdeki sera gazı yoğunluğunu geçici olarak düşüreceğini, iklim değişikliği krizinin süreceğini söyledi.

DÜNYA 22.04.2020, 17:53
Dünya Meteoroloji Örgütü: Covid-19 salgını iklim değişikliğini durdurmayacak

Birleşmiş Milletlerin (BM) alt kuruluşlarından WMO'nun Genel Sekreteri Petteri Taalas, video konferans yöntemiyle basın toplantısında, Covid-19 salgınının, son 5 yılda tırmanışa geçen iklim değişikliğinin doğurduğu sosyo ekonomik etkileri daha da yoğunlaştırdığına dikkat çekti.

Geçici tedbirler

Salgınla mücadele kapsamında alınan önlemler neticesinde bu yıl İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana sera gazı yoğunluğunda en büyük düşüşün beklendiğini vurgulayan Taalas, söz konusu tedbirlerin geçici olduğunun altını çizdi.

Taalas, iklim değişikliğinin ana etmenlerinden atmosferdeki sera gazı yoğunluğunun bu yıl yüzde 6 düşmesinin beklendiğini kaydederek, "Bu yüzde 6'lık (sera gazı) salınımı maalesef kısa vadede iyi bir haber." şeklinde konuştu.

Daha büyük bir artış olabilir

Bu düşüşün geçici olduğunu ve bundan dolayı iklim değişikliğini durduramayacağını vurgulayan Taalas, gelecek yıl dünyanın normale dönmesi ve salgın nedeniyle duran sanayi dallarının tekrar faaliyete geçerek üretim açıklarını kapatacak olmasıyla sera gazı yoğunluğunda daha büyük bir artış olabileceğini söyledi. 

Uluslararası topluma iklim değişikliğine karşı mücadele çağrısı yapan Taalas, "İklim değişikliğine karşı da Covid-19'da olduğu gibi aynı kararlılığı ve birliği göstermemiz gerekiyor. Sadece gelecek haftalar ve aylar için değil, gelecek kuşaklar için de insanlığın sağlığı ve refahı adına birlikte hareket etmeliyiz." diye konuştu.

Yorumlar (0)