Dünya markaları Rusya'dan bir bir ayrılıyor

Dünyada enerji, petrol, giyim ve teknoloji gibi sektörlere yön veren dev markalar, Rusya’daki fiziksel mağazalarını kapatırken internet üzerinden de Rusya’ya hiçbir şekilde satış yapılmayacağını duyurdu. Putin, hiç vurulmak istemediği ekonomisinden defalarca vuruldu. 

DÜNYA 03.03.2022, 16:00 03.03.2022, 16:03
Dünya markaları Rusya'dan bir bir ayrılıyor

Rusya’nın bağımsız Ukrayna topraklarına düzenlediği saldırılar devam ederken dünyayı şekillendiren ünlü markalar, Putin’in sarsılmaz ekonomisine darbe üstüne darbe indiriyor. Enerji, petrol, doğal gaz, otomotiv, teknoloji ve daha pek çok sektörde öncü olan markalar, Rusya’daki fiziksel mağazalarını ve Ruslarla olan iş birliklerini bir kalemde kesip atarken Rusların internet üzerinden alışveriş yapma ihtimallerine karşılık çevrim içi alışveriş seçenekleri de kapatılıyor. 

Rusya’yı yıkan dev markalar:

1 – Ford

ABD’li otomobil üreticisi, Rusya’daki faaliyetlerini askıya aldı.

2 – Boeing

ABD’nin bir numaralı havacılık ve uzay şirketi Boeing, Rus havayollarına verdiği desteği bir kalemde sildi.

3 –Apple

Apple, Rusya’daki mağazalarını kapatırken Rusya’da ikamet edenlerin internet sitesinden alışveriş yapamayacağını duyurdu. 

4 – Nike

Spor sektörünün öncü markası Nike, Rusya’ya hiçbir şekilde teslimat yapılmayacağını kaydetti.

5 – BMW

Almanya’nın lüks otomobil markalarından BMW, Rusya’daki üretimlerin durdurulduğunu ve Rusya’ya hiçbir şekilde ihracat yapılmayacağını duyurdu.



6 – General Motors

ABD’li otomotiv markası, Rusya’ya araç ihraç edilmeyeceğini duyurdu. General Motors’un Rusya’da senede 3 bin otomobil sattığı biliniyor.

7 – Volvo

İsveçli otomobil devi Volvo, Rusya’ya otomobil ihracının kesildiğini açıkladı. 

8 – Volkswagen

Volkswagen Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada Rusya’daki hiçbir bayiye VW araç gönderilmeyeceği kaydedildi. 

9 – Daimler Truck

Daimler Truck, Rusya devlet holdinglerinden Rostec’te bulunan yüzde 47’lik hisseye sahip olan kamyon üreticisi Kamaz ile iş birliği dahil Rusya’daki tüm ticari faaliyetlerini durdurdu.

10 – Mercedes-Benz 

Mercedes–Benz Grup, Kamaz’daki hisselerini en kısa zamanda elden çıkartmak için yasal yol arıyor.



11 – Renault

Fransız otomotiv devi Renault, Moskova’daki fabrikalarını 5 Mart 2022 tarihine kadar kilitledi.

12 – ExxonMobil

ABD’li enerji şirketi, Rusya’da bulunan Sakhalin-1 doğal gaz ile petrol sahasındaki operasyonlarını durdurdu ve ülkede yeni yatırım yapılmayacağını açıkladı.

13 – Shell

İngiliz enerji devi Shell, Rusya’daki tüm faaliyetlerini sonlandıracağını açıkladı. Buna Sakhalin-2’deki üretim tesisi ve Gazprom iş birliğinin de dahil olduğu bildirildi.

14 – BP

Rusya’nın en büyük yabancı yatırımcısı konumunda olan BP, Rusya hükümeti kontrolünde olan Rosneft petrol şirketindeki hisselerini feshetti. 

15 – Equinor

Şirket, Rusya’daki ortak girişimlerin elden çıkartılmaya başlandığını duyurdu.



16 – Eni

İtalyan Eni şirketi, Rusya üzerinden Türkiye’ye doğal gaz taşınmasını sağlayan Mavi Akım hattındaki yüzde 50’lik hissesini satacağını açıkladı. Hattın kalan hisselerinin ise Gazprom’a ait olduğu biliniyor.

17 – Microsoft

Microsoft, Rusya devlet kuruluşuna ait uygulamaların Windows App mağazalarından kaldırılacağını ve Ruslara ait her türlü reklamın siteleri üzerinde engelleneceğini ifade etti.

18 – Google

Google, Rusya devlet kurumlarına ait olan uygulamaları, Rus internet sitelerini ve YouTube’da yayınlanan tüm Rus reklamlarını engelledi. Ayrıca Rus uygulamalarının Ukrayna topraklarında indirilmesi de engellendi.

19 – Bob Sternfels

McKinsey’in ortağı Bob Sternfels şirketinin Rusya’da hiçbir şekilde faaliyet göstermeyeceği duyuruldu.

20 – TotalEnergies

Fransız şirket TotalEnergies, Rusya’daki faaliyetleri hakkında yetkililerle görüşüldüğünü kaydetti.



21 – Harley Davidson

Ünlü marka, Rusya’daki tüm faaliyetlerin durdurulduğunu kaydetti. Şirketin, Rusya’nın dahil olduğu Ortadoğu ve Avrupa’daki satışları, tüm satışlarının yüzde 31’ini kapsıyor.

22 – Warner Bros, Sony, Disney

Ünlü film/dizi yapım şirketleri Sony, Disney ve Warner Bros, Morbius, Turning Red ve The Batman gibi önemli yapıtlarının Rusya’da vizyona girmeyeceğini açıkladı.

23 – YouTube

YouTube, Russia Today ve Sputnik’in Avrupa YouTube kanallarındaki yayın akışını durdurdu. 

24 - Netflix

Dünyaca ünlü yayın platformu, güncel olayların etkisini değerlendirdiğini belirterek gelecekteki projelerinin Netflix Rusya'da gösterilmeyeceğini dile getirdi.

25 - H&M

Moda devlerinden H&M, Rusya'daki faaliyetlerini durduran perakende şirketlerinden biri oldu. Şirket sözcüsü, pek çok şirketin de bu adımı atacağını aktardı.



26 - Burberry

Marka, Rusya genelindeki tüm sevkiyatlarını durdurdu. 

27 - Jaguar Land Rover, Aston Martin, Rolls-Royce

Ünlü otomobil markaları Rolls-Royce, Aston Martin ve Jaguar Land Rover Rusya'ya araç teslimatını durdurdu. 

28 - JCB

Dünyaca ünlü iş makinesi üreticisi JCB, Rusya'daki faaliyetlerini durdurdu.

Yorumlar (0)