Dünya Helal Zirvesine katılan şirketler pazarın büyüyeceğini öngörüyor

Dünya Helal Zirvesi ve 9. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Expo Fuarı'na katılan uluslararası şirketler, helal sertifikalı ürünlere gösterilen ilginin gelecek yıllarda artacağını ve helal ürün ve hizmetler pazarının büyüyeceğini öngörüyor.

DÜNYA 27.11.2022, 11:12 27.11.2022, 11:17
Dünya Helal Zirvesine katılan şirketler pazarın büyüyeceğini öngörüyor

İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) ile İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) iş birliğinde gerçekleştirilen 8. Dünya Helal Zirvesi ve 9. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Expo Fuarı'nda helal ürün pazarına dünyanın her tarafından ilgi olduğu gözlemlendi.

Afrika, Avrupa ve Asya’dan onlarca şirketin katıldığı fuarda, getirdiği hijyen ve işleme standartlarından ötürü helal ürünlere Müslüman olmayanların da ilgi gösterdiği görüldü.

Özbekistan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ahmetov Ahadjon Alimjanovich, yeni pazarları keşfetmek, dünyanın diğer devletlerine ürünleri tanıtmak amacıyla katılım sağladıklarını söyledi.

Alimjanovich, Özbekistan'da helal sertifikası veren kurumların olduğunu söyleyerek, "Yerli iç piyasa içinde ve gıda sektöründe özellikle yavaş yavaş bu sertifikalar artıyor. Gıda sektöründe hemen hemen çoğu ürünlerde, helal sertifikamız mevcut. Helal ürünlerimizi Orta Asya'daki komşulara, Rusya'ya ihraç ediyoruz. Avrupa ülkelerine de ihraç etmeye başladık. Orta Doğu ülkeleri ve Arap Afrika kıtasına da yeni yeni ilk ihracatımızı yapıyoruz." sözlerini kullandı.

Türkiye'nin dünyada, helal sektöründeki payının çok büyük olduğunu söyleyen Alimjanovich, "Türkiye yalnızca gıda sektöründe değil, her sektörde önde. Özbekistan olarak Türkiye'den çok şey alıyoruz. Biz kardeş ülkeyiz. Ticaretimize de yansıyor. Cirolarımız yıldan yıla artıyor." açıklamasını yaptı.

"Helal ürünler yalnızca Müslümanlar için değil diğer inanışların da ilgisini çekiyor”

Malezyalı DWI Mahkmur Gıda'dan Jamuna Rangarajoo, kendi ülkelerinde çok ünlü olan markalarını ilk defa İstanbul'a gelerek tanıtma fırsatı bulduklarını söyledi.

Helal ürünlerin yalnızca Müslümanlar için değil farklı inanışlardan insanların da ilgisini çektiğini söyleyen Rangarajoo, "Helal etiketini gördüğünüz zaman bir canlının kesiminin yanı sıra hijyen koşullarından da söz ediyorsunuz." sözlerini kullandı.

Malezya halkının ürünlerin helalliğine önem verdiğini ve helal etiketine yoğun talep gösterdiğini söyleyen Rangarajoo, "Malezya'da helal sertifikası almak zor, hijyenden işlemeye kadar bütün süreç çok sıkı." şeklinde konuştu.

Hindistan kökenli olmasına karşın helal yiyecekler yemeyi tercih ettiğini ifade eden Rangarajoo, helal ürünler pazarının yalnızca yiyecekle sınırlı kalmayarak bütün sektörlere yayıldığını söyledi.

Fuarı oldukça farklı bulduğunu, makine üreticilerinin bile yer aldığını söyleyen Rangarajoo, onlarca farklı ülkeden insanların helal fuarında olmasının pazara ilginin bir yansıması olduğunu söyledi.

"Gayrimüslim devletlerde bile alkolsüz içeceklere ilgi var"

Iraklı içecek ve gıda firması Karwanchi'nin İhracat Direktörü Saad Youssef Hanna ise çok geniş bir ürün yelpazelerinin olduğunu söyleyerek son 3 senedir bütün dünyaya ihracatlarını artırmaya odaklandıklarını söyledi.

Hanna, "10'dan fazla direkt satış yapıyoruz. Ürünlerimiz, uluslararası nitelikleri ve standartları karşılayan yüksek kalite standartlarına sahip. Müslüman ve gayrimüslim topluluklara da satış yapıyoruz. En iyi satılabilir markalarımızdan bir tanesi alkolsüz içecekler ki gayrimüslim toplulukların dahi içmeye ilgi gösterdiğini görüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Gayrimüslim ülkelerde dahi alkolsüz içeceklere yönelimin olduğunu söyleyen Hanna, "Bu sebeple potansiyel büyük. Helal ve İslami firmaların dünyaya açılması ve iş birliği yapmasına katkı veren Türkiye'ye teşekkür ederim. Müslüman topluluklar büyüyor. Helal pazarı Avrupa, Amerika, Asya ve Afrika ülkelerinde ciddi bir potansiyele sahip." sözlerini kullandı.

Çok sayıda Afrikalı şirket de fuarda yer alıyor

Fuarın katılımcıları arasında çok sayıda Afrikalı şirketin de yer aldığı belirtilirken, Senegalli içecek firması Mandabio, organik meyve ve sebzelerden içecek üreterek satıyor.

Mandabio'nun Üst Yöneticisi (CEO) Armande Marie Louise, su ve şeker katılmayan içeceklerinin organik ve helal sertifikalı olduğunu, dünya pazarına açılmak için fuara katıldıklarını aktardı.

Türkiye'nin dünya pazarına ulaşmak için doğru yer olduğunu söyleyen Louise, içeceklerinin paketlemek için kullandıkları şişeleri Türkiye'den ithal ettiklerini ve İstanbul pazarında da yer bulmak için çaba harcadıklarını söyledi.

Yorumlar (0)