Dünya devlerinden hipersonik anlaşma 

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Japonya ile birlikte iki adet savunma anlaşması yapacaklarını ve bunlardan birinin hipersonik silahlar hakkında olacağını açıkladı. 

DÜNYA 07.01.2022, 09:46 09.01.2022, 09:27
Dünya devlerinden hipersonik anlaşma 

Japonya ve ABD Dışişleri Bakanları ile Savunma Bakanları, video konferans yoluyla yapılan ABD-Japonya İstişare Komitesi Toplantısı’nda bir araya geldi. Dört bakanın yer aldığı toplantıda açılış konuşması Blinken tarafından yapıldı. Sonrasında tüm bakanların görüşlerini dile getirdiği toplantının ardından Blinken, görüşmeyle ilgili açıklamalarda bulundu. 

“Rusya ve Çin, kuralları ihlal ediyor” 

Blinken: “Rusya ve Çin uzayda, karada, siber alanda, havada ve denizde tüm uluslararası kuralları ihlal ediyor. Pekin’in eylemler, Doğu Çin Denizi, Güney Çin Denizi ve Tayvan Boğazı’nda gerilimi artırıyor. Moskova ise Ukrayna sınırına askeri yığınak yapmış durumda ve söylemleri de giderek sertleşiyor. Rusya yalızca Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tehdit etmekle kalmıyor aynı zamanda Avrupa’daki istikrar ve barışı da tehdit ediyor. Moskova ve Pekin arasında askeri iş birliği oluşturuluyor.” 



“Kuzey Kore, nükleer füzelerden vazgeçmiyor” 

Blinken: “Kuzey Kore, tüm uyarılarımıza rağmen balistik ve nükleer füze programından vazgeçmiyor. Ülkelerin nükleer ve askeri tehditlerine karşı Japonya ile iş birliği yapmamız oldukça önemli. Yakın dönemde iki anlaşma imzalayacağız. Bunlardan ilki birlikte çalışabilirliğimizi ve savaş karşısında hazırlığımızı derinleştirmek adına daha fazla kaynak yaratacak olan ‘Ev Sahibi Ülke Destek Anlaşması’ olacak. Bu anlaşmanın ömrü beş senelik. İkinci anlaşma ise program yöneticileri, bilim insanları ve mühendislerle ilgili olan ‘hipersonik silah’ anlaşması olacak. Dünyada uzaya kadar geliştirilecek olan savunma teknolojileri bu anlaşma ile oluşturulacak. Biliyoruz ki Amerika ve Japonya güçlerini birleştirdiğinde herkesi geride bırakabilir.” 

“2022, Tokyo için kritik bir sene” 

Japonya Dışişleri Bakanı Yoşimasa Hayaşi: “2022, Japonya için kritik bir sene olacak. Ülkemiz, üreteceği yeni politika ile çeşitli stratejik kabiliyetler konusunda gelişim gösterecek. Stratejik denge değişimi, uluslararası toplumu değiştirmeye yönelik zorlayıcı ve tek taraflı girişimler, haksız baskı yapılması, gücün kötüye kullanılması, otoritenin yaygınlaşması gibi zorluklarla karşı karşıya kalında. Yalnız ülkemizin değil aynı zamanda ABD’nin güvenliğini sağlamaya yönelik de girişimlerde bulunuyoruz. Açık uluslararası düzenin sürdürülmesi, özgürlüğün sağlanması, bölgesel refah ve istikrarın sağlanması konusunda iki ülke bundan sonra birlikte hareket edecektir.” 

Yorumlar (0)