Dünya bu haberi konuşuyor: Eyfel Kulesi taşınıyor

Evet yanlış okumadınız, ancak her okuduğunuza da inanmamalısınız! 1 Nisan’ı anlamlı kılan ülkelerden Fransa’nın bir tür şakası olan bu haber, 1986 gazetesinin manşeti. 2007 senesindeki 1 Nisan manşetinde Londra Saat Kulesi’ndeki saatin artık dijital olacağını yayınlayan da vardı 2012’deki gazete manşetinde olduğu gibi “hamilelik süresinin 5 aya indiğini” yazan da. Dünyada en çok rağbet gören ve “inanılan” 1 Nisan şakalarını ve bu günün anlamını sizler için derledik.

DÜNYA 01.04.2022, 13:30 02.04.2022, 10:21
Dünya bu haberi konuşuyor: Eyfel Kulesi taşınıyor

Dünya genelinde “Şaka Günü” olarak kutlanan 1 Nisan’ın nasıl ortaya çıktığı, yayıldığı ve insanlar üzerindeki etkileriyle ilgili çok farklı efsaneler var. Ancak en çok kabul gören efsaneye göre eski Romalıların Hilarya Festivali ile Hintlilerin Huli Festivali’nde yapılan şakaların 1564 senesinden itibaren gelenek haline geldiği varsayılıyor. Bunu bir gelenek haline getiren ilk ülkenin ise Fransa olduğu biliniyor. 1564 senesinde ülkede yapılan takvim düzenlemesiyle birlikte 1 Nisan, tüm Fransa’da artık “Şaka Günü” olarak kutlanmaya başlamıştır. 

1564 takvim değişikliği “Şaka Günü” getirdi

Roma İmparatoru Julius Ceasar’ın ismini taşıyan Jülyen takvimine göre 25 Mart, yeni senenin başlangıcıydı. Ancak Fransa Kralı 9. Charles, Ceasar’a meydan okurcasına, ülkelerinde yeni senenin başlangıcı olarak kutlanan 1 Nisan gününü, 1 Ocak’a aldırıyor. Bu olayın ardından ise 1 Nisan’ı senenin ilk günü olarak kutlamaya devam edenlerle alay edilmeye başlanıyor. O şakalar da bir süre sonra gelenek halini alıyor. Hatta öyle ki 1 Nisan’ı yılbaşı kabul ederek hediyeleşenlere de “1 Nisan Aptalları” denilmeye başlanıyor. 



Muhabirlerin şakaları insanları sarsıyor

Öte yandan muhabirlerin, haber editörlerinin ve sunucuların kısacası topluma hitap eden kişilerin 1 Nisan günü yaptıkları şakalar, gerçekten inanılacak derecede oluyor. Sonradan “şaka” olduğu açıklanan haberler, vatandaşların tereddütler yaşamasına sebep oluyor. 2009 senesinde atılan “Dünya’ya çok benzeyen bir gezegen keşfedildi”, 2012’de atılan “hamilelik süresi 5 aya düşüyor”, 2016’da atılan “büyüyebilen robot” manşetleri bu şakalardan birkaçı. Dünyanın en ünlü gazetelerinin attığı bazı 1 Nisan manşetleri ise şu şekilde:

Soğuktan uçan penguenler

Londra’nın en ünlü gazetelerinden biri, Antarktika’da uçan penguenlerin keşfedildiğini duyurdu. “Adelie” türündeki penguenlerin dondurucu Antarktika kışından kaçmak için Güney Amerika’ya göç ettiği belirtildi. Gazetenin resmi sitesi, bu haberin inandırıcılığını artırmak için bir de video yayınladı. 



Londra saati dijitale dönüyor

İngiltere’nin köklü gazetelerinden biri, 2007 senesinde manşetine taşıdığı haberde, Londra Saat Kulesi’nin artık dijital göstergeli olacağını duyurdu. Bunun, teknolojik ilerlemelere ayak uydurmak için olduğu belirtildi. Dijital gösterge oluşturulmasına karşı çıkan on binlerce kişi, 1 Nisan 2007 günü gazetenin telefonlarını kilitledi. Olayın bir tür protesto gösterisine dönüşeceğini öngören yetkililer, bunun şaka olduğunu belirten haber yayınladı.

ABD Kongre binası çöktü

ABD’nin ünlü bir gazetesi 1933 senesinde Kongre binasının çöktüğünü duyurdu. Sebebi henüz bilinmeyen bir dizi patlamanın binayı çökerttiği belirtilen haberde, harabeye dönen bir binanın fotoğrafı servis edildi. On binlerce insan o gün gazeteye mektup yazdı. Postacılar o gün yalnızca gazete için çalıştı.



Ağaçlar, spagetti üretiyor

Bir başka ünlü gazetenin 1957 senesindeki haberine göre kış mevsiminin oldukça ılık geçmesi sebebiyle artık ağaçlar spagetti üretmeye başladı. Haberde, ağaçlardan sarkan spagettileri toplayan çiftçilerin fotoğrafları servis edildi. Çeşitli fotoğraf oyunları ve efektlerle oluşturulan o görseli gören binlerce kişi yine kanalın telefonlarını kilitledi. Bu sefer ise dertleri çok farklıydı: Spagetti ağaçlarını nereden alabilirlerdi?

Yerçekimi azalıyor, herkes uçacak

İngiliz gök bilimci Patrick Moore, 1976 senesinde dünyanın en önemli radyo kanallarından birine çok ciddi açılamalarda bulundu. 1 Nisan günü 09.47’de gerçekleştirilen bu açılama, insanları dehşete düşürdü. Plüton’un Jüpiter’in arkasından geçerken sıra dışı bir olayın meydana geleceğini ve Dünya’nın yerçekimi gücünün büyük oranda azalacağını açıklayan Moore, artık zıplayanların havada uçacaklarını ifade etti. Gök bilimci, binlerce kişinin bunu denediğini kaydetti. 



“San Serriffe” isimli ülke açıldı

İngiltere’nin dünyaca ünlü gazetelerinden biri, Hint Okyanusu’nda bulunan, noktalı virgül şeklindeki adalardan oluşan “San Serriffe” isimli bir ülke kurulduğunu açıkladı. Ülkenin tanıtılması için ise 7 sayfalık bir ek gazete yayınlandı. Başkentinin “Bodoni” isimli ada olduğu belirtilen San Serriffe’nin yöneticisi ise General Pica idi. O gün, gazetenin telefonları kilitlendi. Okuyucular, “Cennet’e benzeyen adalarda” tatil yapmak için daha fazla bilgi talep etti.

Twitter “ssl hflr yskld”

Yukarıdaki başlıkta da okuduğunuz üzere Twitter, “sesli harfleri yasakladı”. Dünyaca ünlü sosyal medya uygulamasının 1 Nisan 2013 günü yayınladığı habere göre Twitter’da bundan sonra sesli harfler kullanılmayacaktı. Uygulamasını güncelleyen kişilerin hiçbir şekilde sesli harf kullanmaması sağlanıyordu. Hatta öyle ki sesli harf kullanan kişiler ayda 5 dolar ceza ödeyecekti. Şirket, bu şakasını desteklemek için her platformdan resmi açılamalarda bulundu. 



Eyfel Kulesi taşınıyor

Fransa’nın en ünlü gazetelerinden biri 1986 senesinde yayınladığı haberde Eyfel Kulesi’nin yerinden söküleceğini duyurdu. Fransa kültürünün simgesi olan kulenin, Paris’in doğusunda açılacak olan Euro Disney parkına taşınacağı kaydedildi. Kulenin şimdiki yerine ise 6 sene içerisinde faaliyete geçecek olan 35 bin kişi kapasiteli bir stadyum inşa edilecekti.

Yorumlar (0)