Düğmeye basıldı! Avrupa'dan art arda "Rusya'ya yaptırım" açıklaması

Rusya’nın, Ukrayna’daki iki bölgenin bağımsızlığını tanımasının ardından ilk somut yaptırım İngiltere ve Almanya’dan geldi. Berlin, Rus doğalgazını Almanya'ya taşıması planlanan Kuzey Akım 2'nin onay aşamasını durdurdu. İngiltere ise 5 Rus bankası ile birlikte 3 kişiye yaptırım uygulanacağını duyurdu. Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı olan Devlet Duması mensuplarına, 'askeri sektörde' görev yapan sorumlulara ve birkaç Rus bankasına yaptırım uygulayacaklarını bildirdi.

DÜNYA 22.02.2022, 16:30 23.02.2022, 01:32
Düğmeye basıldı! Avrupa'dan art arda "Rusya'ya yaptırım" açıklaması

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya’nın Donbass’ı özerk ülke olarak tanımasının ve bölgeye kendi askerlerini göndermesinin ardından gündeme gelen “ekonomik yaptırımlar” konusunu resmi olarak masaya yatıran ilk ülke oldu. Scholz, şunları kaydetti: “Rusya’nın son eylemlerinden sonra iş birliği anlaşmalarını değerlendireceğiz. Kuzey Akım 2’ye ruhsat verilmesi bundan sonra imkansız gibi duruyor.” 



“Putin’in kararı kabul edilemez” 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Vladimir Putin’in Donbass’ı özerk ülke olarak tanıması hiçbir şekilde kabul edilemez. Bu karar, uluslararası hukuka aykırıdır. Uluslararası toplumlar, Putin’in haksız kararına hızlıca yanıt vermelidir. Biz Almanya olarak bu konuda üstümüze düşeni yapacağız ve Kuzey Akım 2 projesi için yeniden değerlendirme gerçekleştireceğiz.” 

Almanya, “Kuzey Akım 2 projesini” durdurdu

Rusya lideri Putin’in, Donbas'taki Luhanks ve Donetsk bölgelerinin bağımsızlığını tanımasından sonra ilk yaptırım geldi. Almanya Başbakanı Scholz, ilk açıklaması sonrasında bir açıklama daha yaparak, Kuzey Akım 2 projesi olarak bilinen ve Rus doğalgazını Almanya’ya taşıması planlanan sürecin onay aşamasını durdurduklarını açıkladı. 

Başbakan Scholz, “Ukrayna’daki söz konusu bölgelerin ayrılmalarını reddediyoruz. Rusya'nın hamlesinin ardından Kuzey Akım 2'ye kesinlikle onay verilemez. Doğalgaz ithalatı konusunda Almanya, çeşitlendirmeyi değerlendiriyor." sözlerine yer verdi. Rusya'nın senelik gelirinin yüzde 60’ı, hidrokarbon ürünlerinden sağlanıyor. Doğalgaz ve petrol, ülke ekonomisinin üçte birini teşkil ediyor. Almanya Başbakanı Scholz, diplomasiyi canlı tutmak adına Almanya’nın Ukrayna, Rusya ve Fransa ile 4'lü Normandiya şeklindeki müzakereleri sürdürmek istediğini kaydetti.

Kuzey Akım II Projesi

Boris Johnson’dan yaptırım açıklaması: “5 Rus bankası listede”

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere’nin Rusya’ya yönelik birtakım yaptırımlar uygulayacağını bildirdi ve şunları aktardı: “Hepimiz, en başından bu yana elimizden gelen her şeyi yaptık. Barışçıl bir çözüm için çalıştık. Churchill döneminden bu yana en üst seviyede görüşmeler yapıldı. Rusya'nın endişeleri ve güvenliğini ne derece ciddiye aldığımızı gösterdik. Putin ile olan görüşmede hem ben hem diğer devlet liderleri her türlü fırsatı Putin'e sunduk. Artık İngiltere ile birlikte tüm müttefikler, Rusya’ya yönelik yaptırımları uygulayacak. 3 Rus vatandaşını ve 5 Rus bankasını yaptırım listesine dahil ettik. Bunların İngiltere'deki varlıkları artık dondurulacak ve bu ülkede ticaret yapmalarına müsaade edilmeyecek.”

ABD ve AB’den açıklamalar

Beyaz Saray, dün gece ABD Başkanı Biden’ın, Rusya'nın bağımsızlığını tanıdığını duyurduğu iki bölge ile finansal ve ticari ilişkileri yasaklayan bir kararnameye imza atıldığını bildirmişti. Bugün AB Dışişleri Bakanlarının Paris'te, Rusya’ya yönelik yaptırımları kabul edeceği aktarıldı. Ancak Paris’te yapılan AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın gayriresmi olması sebebiyle bu toplantıda alınan kararlar resmi sayılmayacak.

Yorumlar (0)