DSÖ'den korkunç açıklama: Korona her 17 saniyede bir...

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, Avrupa ve ABD'nin yeni tip koronavirüs (COVID-19) pandemisinin merkez üssü olma özelliğini devam ettirdiğini belirterek, Avrupa kıtasında virüsten her 17 saniyede bir kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

DÜNYA 20.11.2020, 01:05 20.11.2020, 01:31
DSÖ'den korkunç açıklama: Korona her 17 saniyede bir...

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, Avrupa ve ABD'nin yeni tip koronavirüs (COVID-19) pandemisinin merkez üssü olma özelliğini devam ettirdiğini belirterek, Avrupa kıtasında virüsten her 17 saniyede bir kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Kluge, video konferans üzerinden düzenlediği basın toplantısında, toplam COVID-19 vakalarının yüzde 28'inin Avrupa'da görüldüğünü açıkladı.

Salgın sebebiyle ülkelerdeki sağlık sistemlerine ağır yük bindiğine vurgulayan Kluge, Avrupa'da halen yüzde 60 olan maske kullanımının yüzde 95'e çıkması durumunda kapanma uygulamalarına gerek duyulmayacağının altını çizdi.

Kluge, yoğun bakım ünitelerinin an itibarıyla Fransa'da yüzde 95, İsviçre'de ise yüzde 100 olduğunu aktardı.

"Aşılar salgını tamamen durdurmayacak"

Dünyadaki aşı çalışmalarında gelinen son noktanın umut verici olduğuna dikkati çeken Kluge, "Son birkaç gün içerisinde, özellikle umut vadeden iki aşı ile iyi haberler aldık. Aşılar COVID-19'u tamamen engellemeyecek ve tüm sorularımızı cevaplayamayacak olsa da bu virüse karşı mücadelede büyük bir umudu temsil ediyor." dedi

Kluge, aşıların başarılı olabilmesi için tüm ülkelere eşit şekilde dağıtım yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Rusya tarafından geliştirilen 'Sputnik V' aşısının Macaristan'ın da aralarında bulunduğu bazı Avrupa ülkelerine gönderilmeye başlandığı bilgisini paylaşan Kluge, aşı konusunda son kararı ülkelerin aşı ve ilaç düzenleyici kurumlarının verdiğine işaret etti.

"Avrupa'da günde 4 bin 500 kişi yaşamını yitiriyor"

Kluge, Avrupa ve ABD'nin COVID-19 salgınının merkez üssü olma özelliğini devam ettirdiğini ve virüs sebebiyle dünya genelindeki can kayıplarının yüzde 26'sının Avrupa'da meydana geldiğini belirterek, "Son iki hafta COVID-19 kayıpları yüzde 18 yükseldi. Geçtiğimiz hafta, Avrupa'da COVID-19 sebebiyle 29 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. Yani, Avrupa bölgesinde her 17 saniyede bir kişi ölüyor." şeklinde konuştu.

Son günlerde Avrupa'da virüsten ortalama 4 bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Kluge, daha fazla mücadeleyle söz konusu rakamların aşağı çekilebileceğini kaydetti.

Kluge, Avrupa'da ülkelerin kısmi veya tam karantina önlemlerini tekrardan yürürlüğe koymasının sonrasında, geçen hafta COVID-19 vaka sayısının 2 milyondan 1.8 milyona düştüğünü ifade ederek, "Bu küçük bir sinyal ama yine de bir sinyal." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'da yüz milyonlarca insanın halen farklı kısıtlamalar altında yaşamına devam ettiğini anımsatan Kluge, bunun neticesinde ruh sağlığı problemlerinin arttığını, alkol ve madde bağımlılığı, cinsiyete dayalı şiddet, insanların işini kaybetmesi ve temel sağlık hizmetlerinde kesinti gibi yan etkilerin ortaya çıktığını kaydetti.

Yorumlar (0)