DSÖ: Suriye'de 500'den fazla tıbbi site vuruldu

DSÖ, Suriye'de 2016 yılından bu yana 500'ü aşkın sağlık tesisinin saldırıya maruz kaldığını açıkladı.  

DÜNYA 11.03.2020, 16:50
DSÖ: Suriye'de 500'den fazla tıbbi site vuruldu

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü), bugün yaptığı açıklamada, 2016'da kaydı tutulmaya başlandığından bu yana Suriye'deki 500'den fazla sağlık tesisine askerî saldırılar gerçekleştiğini ve söz konusu saldırılarda birçok personel ile hastanın hayatını kaybettiğini açıkladı.

Söz konusu saldırıların üçte ikisi, Rusya tarafından desteklenen Şam yönetiminin ülkenin kuzeybatısındaki rejimin kontrolü dışındaki bölgelerde gerçekleşti. Her ne kadar Rusya ile Türkiye arasında çatışmada muhalif tarafları destekleyen bir ateşkes geçen hafta kabul edilse ve sadece küçük ihlaller meydana gelse de eldeki veriler, 2016-19 arasında sağlık tesislerine yönelik 494 saldırıyı belgeliyor. DSÖ, söz konusu araştırmanın bu alandaki ilk kapsamlı araştırma olduğunu söylüyor.

DSÖ: Sağlığa yönelik saldırılar kanıksandı

DSÖ, bu yılın başlangıcından bu yana, kimin sorumlu olduğunu belirtmediği Suriye'nin kuzeybatısında gerçekleşen dokuz saldırının 10 ölümle sonuçlandığını doğrularken, sağlık çalışanlarının ve hastaların toplam ölü sayısı ise 480 olarak açıklandı.

DSÖ Doğu Akdeniz Bölgesel Acil Durum Direktörü Richard Brennan, "rahatsız edici olan şey, sağlığa yönelik saldırıların kanıksanması, ancak bu da alıştığımız bir şey" diyerek serzenişte bulunuyor.

Direktör, son şiddet eylemleri nedeniyle yerinden edilen yaklaşık 1 milyon kişinin bulunduğu Suriye'nin kuzeybatısındaki tesislerin sadece yarısının işler vaziyette olduğunu sözlerine ekledi.

BM yetkilileri daha önce Suriye Hükümeti ve müttefiklerinin hastaneler ve okullar da dahil olmak üzere korunan sivil alanlara yönelik “kasıtlı” saldırıları kınadı. Eğer kanıtlanırsa, bunlar savaş suçları anlamına gelecek.

Yorumlar (0)