DSÖ: Salgın bu yıl bitebilir ama...

DSÖ, koronavirüs ile mücadele kapsamında gerekli araçların ihtiyaç sahibi olan ülkelere ulaştırılması ve koronavirüsün bu sene içerisinde global acil durumdan çıkması ve kontrol altına alınması amacıyla geçtiğimiz sene duyurduğu 23 milyar doları yardım isteğini yineledi.

DÜNYA 09.02.2022, 18:20
DSÖ: Salgın bu yıl bitebilir ama...

Dünya Sağlık Örgütü'nün resmi internet adresinde yayımlanan yazılı açıklama doğrultusunda, ACT-A (Koronavirüs ile Mücadele Araçlarına Ulaşımı Hızlandırma) inisiyatifinin yenilenmiş bütçe planlaması ve stratejisine ilişkin bilgi verildi.

Dünyadaki nüfusun önemli bir kısmının hala koronavirüsün aşı, tedavi ve test ekipmanlarına erişemediği kaydedilirken, "Salgının başlangıcından beri dünyada 4,7 milyar COVID-19 testi yapıldı. Yoksul ülkelerde ise bu ülkelerin nüfusunun yalnızca yüzde 0,4'üne, yani 22 milyon kişiye test uygulanabildi." denildi.

Ayrıca yoksul ülkelerdeki nüfusun yalnızca yüzde 10'luk kısmına COVID-19 aşısı uygulanabildiği belirtildi. 

Dünya nüfusunun yüzde 70'i aşılanabilecek

Söz konusu araçlara ulaşımdaki eşitsizliğin, virüs sebebiyle ölümlere yol açmanın yanı sıra koronavirüsün yeni ve çok daha tehlikeli varyantlarının oluşması riskine neden olduğunun da altı çizildi. 

Salgınla mücadele kapsamında düşük ve yüksek gelirli ülkeler arasındaki finansal boşluğu önümüzdeki eylül ayına dek kapatmak için zengin ülkelerden 16,8 milyar dolar istendi.

Orta gelirli ülkelerden ise ACT-A'nın istediği toplam 23 milyar dolar tutarındaki yardımın 6,5 milyar dolarını kendi kendilerini finanse etmek suretiyle sağlanmasının amaçlandığı kaydedildi.

Talep edilen para toplanırsa yakın zamanda 600 milyon dozdan oluşan bir 'Aşı Havuzu' oluşturulacak ve dünya ülkelerinin bu senenin ortasına dek nüfuslarının yüzde 70'lik kısmını aşılama amaçlarına katkı sunacak ve buna ek olarak 433 milyon metreküp hacminde oksijen, 700 milyon adet test kiti, 120 milyon ekipman ve 1,7 milyon koruyucu ekipman temin edilebilecek. 

"COVID-19'un global çaptaki acil durumu bu sene bitebilir"

Söz konusu açıklamada görüşleri aktarılan Genel Direktörü Dr. Ghebreyesus, koronavirüsün Omicron varyantının yayılımının, virüsle mücadelede erişim gereksinimini çok daha acil bir hale getirdiğinin altını çizerek, "Zengin ülkeler ACT-A girişimine eşit oranda katkı sunarsa bu ortaklık düşük ve orta gelirli ülkelerdeki aşı, ilaç ve test eksikliğini kapatmayı sağlayacaktır. Bu araçlar adil bir şekilde tüm dünyaya dağıtılırsa salgın 2022 içerisinde global bir acil durum olmaktan çıkar." yorumunda bulundu. 

ACT-A girişimi, virüsle mücadelede global eşitliğin tesisi için yardım çağrısını geçtiğimiz ekim ayında başlatmıştı.

Yorumlar (0)