DSÖ: Kış aylarında Ukrayna'da göç dalgası başlayabilir

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, güvenlik ve ısınma arayışı nedeniyle kış aylarında Ukrayna'dan yaklaşık 2-3 milyon kişinin göç etmesinin beklendiğini söyledi. Göç edecek kişilerin birçok sağlık sorunuyla karşılaşacağını kaydeden Kluge, ihtiyaçların sağlanması için insani sağlık koridorunun oluşturulmasının şart olduğunu belirtti.

DÜNYA 22.11.2022, 09:25 Hakan Öksüz
DSÖ: Kış aylarında Ukrayna'da göç dalgası başlayabilir

Ukrayna ile Rusya arasında 24 Şubat'ta başlayan savaşın 9'uncu ayı geride kalmak üzere. Çatışmalar nedeniyle Ukrayna'ya yaşayan milyonlarca kişi, göç etmek zorunda kaldı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, kış aylarının çetin geçeceğinin sinyalini verdi. Önümüzdeki aylarda milyonlarca Ukraynalının hayatlarının ciddi tehlikeye gireceğini belirten Kluge, "En az 2 milyon kişi, yaşadığı yerden ayrılmak zorunda kalabilir." dedi.

"Ukrayna'daki sağlık sistemi çok zor durumda"

Rusya'nın saldırılarıyla birlikte Ukrayna'nın enerji tesislerinin ciddi şekilde hasar aldığını kaydeden Kluge, Kiev'de gerçekleştirilen basın toplantısında risklerden bahsetti. Ukrayna'da yaşayan milyonlarca kişi için bu yılın kış aylarının zor geçeceğini söyleyen DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Kluge, "Ülkedeki sağlık sistemi, bir hayli kritik durumda. Hatta tarihinin en zor günlerini yaşıyor diyebiliriz. Yüzlerce hastanenin faaliyetleri durmuş durumda. Sağlık tesislerinde yakıt ve elektrik gibi doğal ihtiyaçlar karşılanamıyor." ifadelerini kullandı.

Rusya'ya "insani sağlık koridoru" çağrısı

Solunum cihazları, kan bankaları ve kuvözler için elektrik enerjisi gerektiğini kaydeden Hans Kluge, Ukrayna'da bulunan birçok hastanenin bunu karşılayamadığını söyledi. Donetsk'te tedavi gören yaklaşık 17 bin HIV hastasının antiretroviral ilaçlara ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Kluge, "Bu ilaçlar tükenmek üzere. Önerimiz şu: Rusya'nın kontrol ettiği bölgelerde bir insani sağlık koridoru kurulsun. Bunun zorunlu olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.

"Kızamık, difteri ve solunum yolu problemleri ile karşılaşacaklar"

Kış aylarında güvenlik ve ısınma sorununun had safhaya ulaşacağını tahmin ettiklerini belirten DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, "Yaklaşık 2-3 milyon kişinin evlerini terk edeceğini düşünüyoruz. Bu insanlar, koronavirüsün dışında solunum yolu enfeksiyonları, kızamık ve difteri gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalacak. Özetle bu yılın kış ayları Ukrayna için 'hayatta kalma savaşı' şeklinde geçecek." değerlendirmesinde bulundu.

AB Komisyonu, göçle ilgili eylem planını açıklayacak

Milyonlarca kişinin Avrupa'ya göç etmesi beklenirken AB Komisyonunun, göçle ilgili planını cuma günü açıklaması bekleniyor. Cuma günü gerçekleştirilecek AB içişleri bakanları toplantısından önce konuya dair bilgi veren komisyonun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, son yıllarda yapılan çalışmalar sayesinde Atlantik, Sahraaltı Afrika ve Batı Akdeniz'den Avrupa'ya gelen göçmen sayısının azaldığını söyledi. Avrupa'nın eskiden beri göç aldığını söyleyen Kluge, "Son yıllarda gelenlerin milliyetleri de değişti. Yeni göç planımızı buna göre oluşturmalıyız." dedi.

Yorumlar (0)