DSÖ itiraf etti: Korkunç gerçek ortaya çıktı

DSÖ'nün (Dünya Sağlık Örgütü), 'çalışanlarının, KDC'de (Kongo Demokratik Cumhuriyeti) kadınlara cinsel istismar ve sömürüye karıştığı' iddiaları üzerine oluşturduğu bağımsız soruşturma komisyonu, ülkedeki Ebola salgınıyla mücadele sürecinde 21 DSÖ çalışanının da dahil olduğu 83 cinsel istismar vakası tespit etti.

DÜNYA 29.09.2021, 00:40 29.09.2021, 16:26
DSÖ itiraf etti: Korkunç gerçek ortaya çıktı

DSÖ, personellerinin Kongolu kadınlara cinsel istismarda bulunduğu iddialarını araştırmak üzere 1 Ekim 2020'de komisyon oluşturdu.

Bağımsız komisyonun raporu, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un da iştirak ettiği basın toplantısında örgütün Cenevre'deki merkezinde açıklandı.

"Üzgünüm"

Ghebreyesus, cinsel istismara maruz kalan kadınlara seslenerek, "Çok üzgünüm. Örgüt tarafından size hizmet etmek ve sizi korumak adına görevlendirilen şahısların size yaptıkları için çok üzgünüm. Bu olayların sebep olduğu süregelen ızdırap için de üzgünüm. Sizin maruz kaldığınız şeyler asla başka insanların başına gelmemeli. Bu affedilemez bir şey." dedi.

Komisyonun, KDC'de 2018-20 yılları arasında Ebola virüsüyle mücadele sırasında çok sayıda cinsel istismar ve sömürü vakası tespit ettiğine işaret eden Ghebreyesus, söz konusu dönemde DSÖ bünyesinde görev yapan 21 kişinin de bu iddiaların faili olduğunu belirtti.


(Ghebreyesus)

"Sorumluluğu üstleniyorum"

Ghebreyesus, 21 kişiden hesap sorulmasının en büyük önceliği olduğunun altını çizdi.

Genel Direktör olarak işe aldıkları kişilerin davranışları ve bu davranışlara müsaade eden sistemdeki başarısızlığa ilişkin 'nihai sorumluluğu' üstlendiğini belirten Ghebreyesus, "İlerleyen dönemde bu tür vakaların olmasını önlemek adına yapmamız gereken her türlü değişikliği yapmak için kişisel sorumluluğu üstleneceğim." dedi.

"İstifa etmeyeceğim"

"İstifa edecek misiniz?" şeklindeki bir soruya ise Ghebreyesus, KDC'deki Ebola salgını sürecinde 14 defa bu ülkeyi ziyaret ettiğini anımsattı.

Bu ziyaretler esnasında kendisine iddialara dair bilgi verilmediğini iddia eden Ghebreyesus, KDC'de meydana gelen skandala karşın istifa etmeyeceği mesajını verdi.

Bağımsız soruşturma komisyonu, ülkedeki soruşturma çerçevesinde 75'i cinsel istismar mağduru olduğu öne sürülen kadınlar dahil 210 kişiyle bire bir görüştü.

Komisyon, cinsel sömürü ve istismarın faili olduğu öne sürülen 83 kişinin 21'inin DSÖ tarafından işe alındığını ve tespit edilen 9 tecavüz vakasının hem uluslararası hem de ulusal personel tarafından işlendiğini belirledi.

53 ülke çağrıda bulunmuştu

Aralarında AB (Avrupa Birliği), ABD, Japonya ve İngiltere'nin de yer aldığı 53 ülke, 28 Mayıs tarihinde gerçekleştirdikleri ortak açıklamada KDC'deki cinsel istismar iddialarının soruşturulması çağrısı yapmıştı.

KDC'deki 2018-20'de görülen Ebola salgınında 2 bin 299 kişi yaşamını yitirmişti. DSÖ, salgının, 25 Haziran 2020 tarihinde sona erdiğini açıklamıştı.

Son senelerde Afrika'da yardım faaliyetlerinde bulunan BM (Birleşmiş Milletler) kuruluşları ve Batı ülkelerinden uluslararası kuruluşların isimleri sık sık tecavüz iddialarıyla gündeme geliyor.

Yorumlar (0)