DSÖ: Hepatit virüsünden ilk ölüm gerçekleşti! Yeni bir küresel salgın mı geliyor?

Dünya Sağlık Örgütü 11 ülkede ve 169 kişide görülen ve nedeni henüz bilinmeyen hepatit virüsünde bir kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Nedeni tespit edilemeyen virüs “yeni bir küresel salgın mı yaşanacak?” sorularını tekrar gündeme getirdi.

DÜNYA 24.04.2022, 15:06
DSÖ: Hepatit virüsünden ilk ölüm gerçekleşti! Yeni bir küresel salgın mı geliyor?

Dünya Sağlık Örgütü yaptığı bir açıklamada İngiltere’de ortaya çıkan ve Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da yayılan hepatit virüsüne ilişkin bir bilgi paylaştı. Yapılan açıklamada hepatit virüsü bulaşan bir çocuğun hayatını kaybettiği duyuruldu. DSÖ tarafından yapılan açıklamada şu ana kadar 11 farklı ülkede ve 169 kişide görülen hepatit virüsünde bir kişinin hayatını kaybettiği bilgisi paylaşıldı.

Vakalar yüksek olmamasına rağmen sonuçları oldukça kötü

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi'nin Yüksek Patojen Tehditleri Ekibi Üyesi Richard Pebody, Amerika Birleşik Devletleri’nde yayın yapan sağlık sitesi Stat’a yaptığı açıklamada hepatit vakalarının çok yüksek olmamasına rağmen kötü sonuçlar doğurduğunu ifade etti. Pebody gizemli bir şekilde yayılan hepatit vakalarının yeni bir salgına yol açıp açmayacağının henüz belli olmadığını belirterek DSÖ üyesi olan ülkelere incelemede bulunması çağrıda bulundu.

En çok vaka İngiltere’de görüldü

Dünya Sağlık Örgütü 16 Nisan’da yaptığı bir yazılı açıklamada 74 çocukta hepatit virüsü bulunduğunu açıklamıştı. Virüsün nedenin ise henüz tespit edilemediği açıklanmıştı. Dün gerçekleştirilen bir açıklamada da vakaların 11 ülkeye yayılarak sayılarının 169’u bulduğu bildirildi. Bugüne kadar görülen vakaların 114 tanesi İngiltere’de, 13 tanesi, İspanya’da, 12 tanesi İsrail’de, 9 tanesi ABD’de, 6 tanesi Danimarka’da, 2 tanesi İrlanda’da, 4’er tanesi İtalya ve Hollanda’da, 2’şer tanesi Fransa ve Norveç’te ve bir tanesi de Belçika’da görülmüştü.

Covid-19’da henüz adı koyulmadan önce “nedeni bilinmeyen bir akciğer rahatsızlığı” olarak tanımlanıyordu

Hepatit virüsünün tespit edildiği çocuklarda son bir aylık süreçte ishal, sarılık, karın ağrısı ve kusma gibi belirtiler görüldü. Bazı vakalarda ise ağır şekilde karaciğer iltihabı görüldü ve bu vakalarda karaciğer nakli operasyonu gerçekleştirildi. Vakaların nedeninin ve yayılma mekanizmasının henüz çözülememiş olması akıllara Covid-19 virüsünü getirirken küresel salgın ihtimalini de tekrar gündeme getirdi. Covid-19’da henüz adı koyulmadan önce nedeni bilinmeyen bir akciğer rahatsızlığı olarak tanımlanıyordu.

Yorumlar (0)