DSÖ'den korona uyarısı: Doktora danışmadan kullanmayın!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni tip koronavirüs (Covid-19) şüphesi bulunan kişilerin doktora danışmadan ibuprofen kullanmamasını, bunun yerine paracetamol kullanmasını tavsiye etti. 

DÜNYA 18.03.2020, 10:33 18.03.2020, 11:29
DSÖ'den korona uyarısı: Doktora danışmadan kullanmayın!

Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) kritik bir açıklama geldi. DSÖ, yeni tip koronavirüs (Covid-19) semptomları gösteren kişilerin, doktora danışmadan ibuprofen kullanmaması gerektiği konusunda uyardı. 

Fransalı yetkililer, ibuprofen gibi non-steroidal anti-inflamatuar, yani steroid dışı iltihabi reaksiyonu engelleyici ilaçların yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedavisi üzerinde olumsuz etkilere sahip olabileceğine yönelik uyarıda bulunmuştu.

Haftalık tıp dergisi The Lancet'de konuya ilişkin bir çalışmaya yer verildi. Söz konusu çalışmada, ibuprofen gibi non-steroidal anti-inflamatuar ilaçların, diyabet ya da yüksek tansiyonu olan koronavirüs hastaları için tehlikeye neden olabileceği hipotezine yer verildi. 

"Ibuprofen yerine paracetamol kullansınlar"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Christian Lindmeier, İsviçre'nin Cenevre kentinde kendisine konuya ilişkin yöneltilen sorular üzerine bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini ve "bu süreçte doktora danışmadan ilaç alan kişilerin ibuprofen yerine paracetamol kullanmalarını tavsiye ettiklerini" kaydetti.

Lindmeier, sağlık uzmanları tarafından hastaya ibuprofen vermesi durumunda ise "Elbette bu onlara kalmış bir şey." ifadesini kullandı. 

"Doz aşımı karaciğer için riskli olabilir"

Tedavilerinde ibuprofen kullanan hastaların mutlaka doktorlarına danışması gerektiğini aktaran Lindmeier, paracetamol kullanımında ise mutlaka tavsiye edilen doza uyulması gerektiği ve doz aşımının karaciğer için riskli olduğunu söyledi. 

Yorumlar (0)