DSÖ'den korkutan Omicron açıklaması

DSÖ, COVID-19'un Omicron varyantının son varyant olmayacağını, virüsün evrim geçirmeyi sürdürdüğünü bildirdi.

DÜNYA 07.01.2022, 01:10 08.01.2022, 11:35
DSÖ'den korkutan Omicron açıklaması

Örgütün Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ'nün Cenevre'deki merkezinde global sağlık uzmanlarıyla birlikte gerçekleştirdiği senenin ilk basın toplantısında, geçtiğimiz hafta salgının başından beri en yüksek COVID-19 vakasının görüldüğünü kaydetti.

Söz konusu varyantın özellikle aşılanmış bireylerde Delta'ya nazaran daha hafif seyrettiğini, buna karşın 'hafif' olarak nitelendirilemeyeceğini ifade eden Ghebreyesus, "Tıpkı evvelki varyantlarda olduğu gibi Omicron da insanları öldürüyor. Omicron adeta bir tsunami etkisi oluşturuyor, çok hızlı bir şekilde yayılıyor ve tüm dünyadaki sağlık sistemleri üzerinde çok büyük baskı meydana getiriyor." sözlerini sarf etti.

Omicron sebebiyle sağlık merkezlerinin çok kalabalık olduğuna işaret eden Ghebreyesus, sağlık personeli yetersizliği ve yoğunluk sebebiyle diğer yaralanma ve hastalıklarda önlenebilir can kayıpları olduğunu vurguladı.

"Son varyant olmayacak"

DSÖ'nün COVID-19'a karşı mücadele ekibinin lideri Maria Van Kerkhove de bahse konu varyanta dair sorular üzerine, mevcut bütün aşıların Omicron'a karşı etkili olduğunu belirtti.

Kerkhove, genel itibarıyla aşılar sayesinde hastalığın daha şiddetli geçmediğine işaret etti, bir defa daha herkesi aşılarını olmaya çağırdı.

Omicron'un koronavirüsün son varyantı olmayacağı uyarısında bulunan Kerkhove, "Ne yazık ki bu son varyant olmayacak, virüs evrim geçirmeye devam ediyor." dedi.

Yorumlar (0)