DSÖ'den Hindistan varyantı açıklaması: 'Endişe verici'

Dünya Sağlık Örgütü, Hindistan’da ortaya çıkan yeni Kovid-19 varyantının, endişe verici olduğunu ve daha bulaşıcı göründüğünü açıkladı.

DÜNYA 11.05.2021, 13:33 12.05.2021, 13:41
DSÖ'den Hindistan varyantı açıklaması: 'Endişe verici'

Kovid-19’dan en fazla etkilenen ülkelerin başında gelen Hindistan’da ortaya çıkan yeni varyanta ilişkin Dünya Sağlık Örgütü’nden bir açıklama geldi.

“Endişe verici”

Son dönemde, Kovid-19 ile mücadele konusunda zorlu günler geçiren Hindistan’da, ortaya çıkan çift mutant varyantının, ülkedeki rekor can kaybı ve vaka artışının en önemli sebebi olduğu bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü, düzenlediği haftalık toplantıda, Hindistan’daki Kovid-19 varyantına ilişkin yaptığı değerlendirmede “küresel endişe” yorumunu yaptı. Hindistan’ın, çift mutant varyantı sebebiyle sert bir Kovid-19 dalgasıyla karşı karşıya olduğunu belirten DSÖ, bu varyantın "endişe verici" şekilde sınıflandırıldığını açıkladı.

“Daha çabuk ve kolay bulaşıyor”

Birleşmiş Milletler sağlık kurumu, Kovid-19'un 2020’nin Ekim ayında ilk defa Hindistan'da ortaya çıkan B.1.617 varyantının daha çabuk ve kolay bulaştığını ifade etti. Dünya Sağlık Örgütü’nün, Kovid-19 departmanının başındaki isim Maria V. Kerkhove yaptığı değerlendirmede, "B.1.617 varyantının bulaşabilirliğinin arttığını gösteren bazı veriler mevcut. Bu sebeple, bu varyantı küresel anlamda endişe türü olarak sınıflandırıyoruz" sözlerini kullandı. Küçük örnekli çalışmalarda ortaya çıkan sonuçlara göre, Kovid-19 aşısının, Hindistan varyantı üzerinde daha az etkili olduğuna ilişkin verilerin ortaya çıktığına da dikkat çekildi.

“Hindistan varyantının, aşıya dirençli olduğunu söylemek için erken”

Öte yandan DSÖ, Hindistan varyantının, Kovid-19 aşısına karşı daha çok direnç gösterebileceğini belirtmek için erken olduğunu kaydederken Van Kerkhove, Dünya Sağlık Örgütü’nün haftalık güncellemesinde Hindistan varyantına ilişkin daha çok ayrımın sağlanacağını dile getirdi.

Hindistan’da Kovid-19

Son dönemde Kovid-19’un en çok etkilediği ülke olan Hindistan, dün açıkladığı son verilerde 370 bin yeni Kovid vakası ile birlikte 3 bin 700’den fazla ölüm bildirdi.

Son haftalarda koronavirüsten en fazla etkilenen ülke olan Hindistan, Pazartesi günü yaklaşık 370 bin yeni vaka ve 3 bin 700'den fazla can kaybı bildirdi.

Yorumlar (0)