DSÖ, Covid-19 virüsünün kökeninin araştırılması için danışma grubu kurdu 

DSÖ, Covid-19'un kökeninin araştırılması konusunda uzmanlardan oluşan bir danışma grubu kurulduğunu açıkladı.  

DÜNYA 14.10.2021, 09:17
DSÖ, Covid-19 virüsünün kökeninin araştırılması için danışma grubu kurdu 

Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre’deki merkezde düzenlenen çevrim içi basın toplantısında salgın hakkındaki son gelişmeleri değerlendirdi. Ghebreyesus’un gündemindeki en önemli konu ise virüsün nereden türediği idi. 

Virüsün kökenini araştıracak grup kuruldu 

Ghebreyesus, Covid-19 virüsünün nereden türediğini ve hangi ülkeden dünyaya yayılmaya başladığını araştıracak grubun kurulduğunu açıkladı. Konu hakkında 700’den fazla başvuru yapan uzmanlardan 26’sının danışma grubunda görevlendirildiği belirtildi. 

“Covid-19 Patojenlerinin Kökenini Araştırmak İçin Bilimsel Danışma Grubu (SAGO)” adı altında kurulan grup üyelerinin “kendi uzmanlık alanları ve tecrübelerine göre seçildiğini” aktaran Ghebreyesus, şunları ifade etti: “SAGO, Covid-19 da dahil olmak üzere salgın potansiyeline sahip olup da yeni yeni ortaya çıkan patojenlerin kökenlerine yönelik çalışmalar yapacak ve küresel çerçevede yeni önlemler almak için DSÖ’ye tavsiyelerde bulunacak.” 



Genel Direktör, seçilen 26 uzmanın 2 hafta sürecek değerlendirmelerden geçeceğini ve gerçek grup üyelerinin 2 hafta sonraki basın toplantısında duyurulacağını da aktardı. 

“Virüsün kaynağı herkes için merak konusu” 

Dünya Sağlık Örgütü Acil Durum Programı Direktörü Dr. Michael Ryan ise şunları ifade etti: “Dünyayı durduran bu virüsün hangi kaynaktan türediği ve hangi ülkeden yayılmaya başladığı tüm insanlığın merak konusu. Tüm ülkeleri, bu konunun araştırılması için uzman grubuna fırsat tanımaya davet ediyorum. Bu grup, Covid-19 virüsünün kökeninin bulunması için son şans olabilir.” 

Virüsün kökeni 

“Yeni tip koronavirüs” olarak da isimlendirilen Covid-19 virüsünün hayvanlardan insanlara bulaştığı fakat bunun nasıl olduğunun ise kesin olarak bilinmediği ifade ediliyor. Pek çok uzman, bu virüsün yarasalardan kaynaklandığını ve pangolin deniler bir ara tür aracılığıyla insanlara bulaştığını öngörüyor. 



Pangolin

Çin’in Yünnan bölgesindeki uzmanları ise 2019-2020 senelerinde yaptıkları bir açıklamada, 2013’te Shamel türü at nalı yarasasında yüzde 96,2 oranında Covid-19 patojeni bulduklarını ifade etmişti. Şubat 2020’de ise Çin’in güney bölgesinde kaçırılmak istenen 2 adet Malayan Sunda türü pangolinde SARS-CoV-2 patojeni tespit edildiği aktarılmıştı. 

Ocak 2021’de Kamboçya’da araştırmalarda bulunan uzmanlar, 2010 senesinde bölgedeki 2 Shamel at nalı yarasasında Covid-19 virüsüne sebep olan SARS-CoV-2 patojenine yüzde 92,6 oranında benzeyen bir patojenin bulunduğunu ortaya çıkarmıştı. Yapılan araştırmalar kapsamında virüsün, yarasa ve pangolinler arasından insanlara yayıldığı belirlenmiş fakat bunu kesin olarak gösteren bir delil bulunamadığı belirtilmişti. 

Yorumlar (0)