DSÖ, Covid-19'un kaynağını bulmak için Çin’i bir kez daha iş birliğine davet etti 

DSÖ, Covid-19 virüsünün kaynağının araştırılması konusunda yürüteceği ikinci çalışmalar için Çin’i daha fazla iş birliği yapmaya çağırdı. 

DÜNYA 16.07.2021, 15:15 17.07.2021, 13:09
DSÖ, Covid-19'un kaynağını bulmak için Çin’i bir kez daha iş birliğine davet etti 

Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 virüsünün kökenine ilişkin araştırmaların ikinci aşamasını başlatmaya hazırlanırken Çin için çağrıda bulundu. Çin’in daha fazla iş birliği yapması ve şeffaf olması konusunda ısrarcı olan DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgın öncesi ve sonrası hakkında daha fazla veriye ulaşmaları gerektiğini söyledi. Ghebreyesus ayrıca ilk araştırmalarda Çin’in verileri araştırma ekibiyle açık olarak paylaşmadığını da aktardı. 



“Salgın bitmiyor, yeni varyantlar dünyaya yayılıyor” 

DSÖ Acil Durum Komitesi: “Salgının bitmek üzere olduğu konuşuluyor. Hayır salgın bitmiyor. Tam aksine yeni varyantlar dünyaya yayılıyor.” 



Salgın araştırmalarının ilk aşaması Şubat 2021’de bitmişti 

DSÖ, salgın araştırmalarının ilk aşamasını Şubat 2021 tarihinde tamamlamış ve elindeki verilerle çeşitli raporlar hazırlamıştı. Çin, DSÖ araştırma grubunun başta Wuhan’a girmesini reddetmiş ve virüsün Wuhan laboratuvarlarından çıkmadığı konusunda açıklamalarda bulunmuştu. Fakat kamuoyunda artan baskı sebebiyle heyetin ülkeye girmesine ve incelemelerde bulunmasına izin vermişti.  



İlk vakaların ortaya çıktığı Wuhan’a giden DSÖ araştırma ekibi, Çinli yetkililerin salgının ilk zamanları ve vakalar ile ilgili hazırladıkları raporların kendisine verildiğini fakat ham bilgilerin paylaşılmadığını aktarmıştı. 29 Ocak 2021’de başlanan araştırma, ilk vakaların görüldüğü Wuhan Deniz Ürünleri Gıda Pazarı’nda başlamış ve Wuhan Viroloji Enstitüsü’nde devam etmişti. 



2002-2003 senelerinde Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS) salgınının ardından yarasalarda bulunan koronavirüslerin genetik bilgilerinin olduğu bir arşiv yapmak isteyen bilim adamlarının bulunduğu bu enstitü, Covid-19'un yanlışlıkla üretildiği ve yanlışlıkla dışarı çıktığı iddialarına konu olmuştu. Çinli yetkililer ise bu iddiaları reddederek virüsün başka ülkede ortaya çıktığını belirtmiş ve bu virüsün dondurulmuş ithal deniz ürünleri ile ülkeye girdiğini raporlamıştı. 



2019’da gıda pazarında görüldü 

Dünya, Covid-19 virüsünü ilk kez Çin’de görülen ve 31 Aralık 2019’da haberlere yansıyan görüntülerle tanımıştı. Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde “kaynağı belirlenemeyen gizemli solunum yolu hastalığı” olarak kayıtlara geçen salgına yakalanan kişilerin yollarda bayıldığı görüntüler herkesi ayağa kaldırmıştı.  

O dönemde açıklama yapan bir Çinli doktor, adı konulamayan bu hastalığa yakalanan ilk kişinin 17 Kasım 2019 tarihinde hastaneye başvurduğunu açıklamış ve sonrasında bu doktor, görevden ihraç edilmişti.  

Yorumlar (0)