DSÖ: Çin, COVID-19'un kökenini araştıracak bilim heyetine izin vermedi!

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, COVID-19'un (yeni tip koronavirüs) çıkış noktasını araştıracak olan ve uluslararası uzmanların bir araya gelerek oluşturduğu bilim heyetinin, Çin'e girişine müsaade edilmemesinden dolayı 'büyük düş kırıklığına' uğradığını duyurdu.

DÜNYA 05.01.2021, 23:20 06.01.2021, 16:06
DSÖ: Çin, COVID-19'un kökenini araştıracak bilim heyetine izin vermedi!

Ghebreyesus, Dünya Sağlık Örgütü'nün Cenevre şehrindeki merkezinde, video konferans yolu ile yeni yılın ilk basın toplantısını gerçekleştirdi. 

Koronavirüsün çıkış noktasını araştırmak adına bu hafta ülkeye gitmesi beklenen ve uluslararası bilim insanlarından oluşan heyete ilişkin konuşan Ghebreyesus, "Bugün, Çinli yetkililerin, ülkeye gidecek olan bilim heyeti için gerekli olan izinleri an itibarıyla tamamlamadığını öğrenmiş bulunuyoruz. Ekibin iki mensubunun ülkeye yolculuklarına çoktan başlamış olması ve ekibin diğer üyelerinin de son dakikada yolculuk edememesi sebebi ile bu haber beni büyük düş kırıklığına uğrattı." ifadelerini kullandı. 

Üst düzey Çinli yetkililerle iletişim halinde olduğunu kaydeden Ghebreyesus, koronavirüsün kökenini araştırma görevinin DSÖ ve uluslararası bilim heyeti için 'ilk öncelik' olduğunu Çinli yetkililere bir defa daha açıkça söylediğini dile getirdi. 

Örgütün bir diğer yetkilisi Mike Ryan ise vize probleminin, DSÖ bilim heyetinin ülkeye girişine engel olduğunu belirtti. 

DSÖ, yeni yılın ilk haftasında koronavirüsün kökenini araştırmak adına 10 uluslararası bilim insandan oluşan heyetin Çin'e gideceğini duyurmuştu. Söz konusu heyetin, koronavirüsün ilk patlak verdiği Wuhan şehrini de ziyaret etmesi öngörülüyordu. 

DSÖ, Çin'de koronavirüs kaynaklı ilk can kaybının görülmesi üzerinden 1 yıl geçmesine karşın, söz konusu virüsün kökenini araştıracak bilim insanlarının henüz Wuhan'a gitmemiş olmasından ötürü yoğun eleştirilere maruz kalıyordu.

Yorumlar (0)