DSÖ açıkladı! Hepatit vakalarının Covid-19 aşılarıyla bağlantısı var mı?

Dünya Sağlık Örgütü ilk olarak İngiltere’de görülen ve daha sonrasında Avrupa’da görülen nedeni bilinmeyen hepatit vakalarının koronavirüs aşılarıyla bir alakasının olmadığını açıkladı.

DÜNYA 29.04.2022, 15:47 30.04.2022, 15:42
DSÖ açıkladı! Hepatit vakalarının Covid-19 aşılarıyla bağlantısı var mı?

Birleşmiş Milletlerin (BM) Cenevre ofisinde basın toplantısında açıklamalarda bulunan araştırmacı Philippa Easterbrook son haftalarda ilk önce İngiltere’de daha sonra da Avrupa ülkelerinde görülen ve nedeni bilinemeyen hepatit vakalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Virüsün şu ana kadar 16 ülkede görüldüğünü belirten Easterbrook toplamda 170 vaka görüldüğü açıkladı. İncelemelere göre vakaların yarısı 3 ile 5 yaş arasındaki çocuklarda görüldü. Görülen vakalarda şu ana kadar 1 ölüm yaşanırken 16 çocuğa da karaciğer nakli yapıldı.

Klasik hepatit virüslerine benzemiyor

Şimdiye kadar incelenen vakalarda klasik hepatit virüslerine denk gelmediklerini belirten Easterbrook herhangi bir gıda zehirlenmesi ya da seyahattan kaynaklı enfeksiyonun da söz konusu olmadığını ifade etti. Easterbrook ayrıca hepatit vakalarının görüldüğü ülkeler ve vakalarla ilgili detaylı açıklamaların gün içinde yapılacağını söyledi.

ECDC 190 vakanın görüldüğünü açıkladı

Dünya Sağlık Örgütü 16 Nisan 2022 tarihinde gerçekleştirdiği açıklamada İngiltere’de sebebi bilinemeyen 74 adet hepatit vakası görüldüğünü açıklamıştı. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı açıklamalara göre virüs şu ana kadar 170 kişide görülürken ECDC ise bu rakamın 190 olduğunu açıkladı. Virüs görülen çocuklarda son bir aylık süreçte ishal, kusma, karın ağrısı ve sarılık rahatsızlıklarının görüldüğü ve 16 çocuğun karaciğer iltihabı geçirmeleri sebebiyle karaciğer nakli yapılarak iyileştiği aktarılmıştı. Hastalığın henüz nedeninin bulunamaması yeni bir salgının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine dair endişeleri artırmıştı.

Yorumlar (0)