DSÖ açıkladı: AstraZeneca aşısı güvenli mi?

Avrupa İlaç Ajansı’nca AstraZeneca aşısının güvenli ve faydalarının olası risklerinden çok daha fazla olduğunun kaydedildiği açıklama sonrası DSÖ’den de bu görüşü destekleyen bir açıklama geldi.

DÜNYA 19.03.2021, 20:48 21.03.2021, 09:39
DSÖ açıkladı: AstraZeneca aşısı güvenli mi?

Avrupa İlaç Ajansı tarafından AstraZeneca aşısının dün yapılan açıklamada güvenli ve faydalarının risklerinden çok daha fazla olduğu kaydedilmişti. DSÖ tarafından da bu görüşte olunduğu kaydedildi.

Örgüt tarafından yapılmış olan açıklamada, DSÖ Küresel Aşı Güvenliği Danışma Komitesi’nce 16 ve 19 Mart tarihinde çevrim içi bir toplantı yapıldığı ifade edildi.

"Aşılama kritik bir öneme sahip"

Açıklamada, dünyada koronavirüs vaka sayının 120 milyonu aştığı ve 2,5 milyonun üzerinde kişinin ise virüs sebebiyle yaşamını kaybettiği ifade edilerek, “Aşılama hastalığın ölümcül etkilerini kontrol altına almak için kritik bir öneme sahip.” denildi.

Şimdiye dek Avrupa’da 20 milyon AstraZeneca aşısının yapıldığı açıklamada kaydedilirken Hindistan’da üretilmiş olan AstraZeneca-Oxford aşısının bu ülkede 27 milyon dozluk bir aşılamada kullanıldığı kaydedildi.

Açıklamada AstraZeneca aşısının faydalarının risklerinden çok daha fazla olduğu ve korona kaynaklı enfeksiyonları önlemek ve ölümü azaltmak için çok önemli bir etkisinin bulunduğu ifade edildi.

“Bu güvenli ve etkili bir aşıdır”

EMA tarafından dün içlerinde Fransa, Almanya, İspanya ve İtalya’nın da yer aldığı kimi Avrupa ülkelerinin, kanda pıhtılaşmaya sebep olduğu gerekçesiyle AstraZeneca’nın kullanılmasını geçici olarak durdurması sonrası yapılan bilimsel değerlendirme sonuçları kamuoyuyla paylaşılmıştı.

EMA Direktörü Cooke, “Bu aşı oldukça etkili ve güvenlidir. Aşının insanları koronavirüs hastalığından korumadaki faydaları ihtimal dahilindeki risklerinden çok daha fazladır.” demişti.

Yorumlar (0)