Donbas’ı savunan Ukraynalı asker yaşadıklarını anlattı: Böylesini daha önce görmedim

3 hafta önce Kiev’den ayrılan Rus birlikleri bu günlerde Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donbas bölgesine yoğunlaşmış durumda. Ukrayna birliklerinde yer alan ve açıklamalarda bulunan Denys Gordeev daha önce böyle bir savaşa şahit olmadığını dile getirdi. Öte yandan Batılı savaş uzmanları Rusya’nın daha büyük bir operasyonun hazırlığında olabileceğini düşünüyor.

DÜNYA 26.04.2022, 16:12
Donbas’ı savunan Ukraynalı asker yaşadıklarını anlattı: Böylesini daha önce görmedim

2014 yılından beri Ukrayna güçleri Donbas bölgesinde Rus destekli ayrılıkçılara karşı mücadele ediyor. Çatışmalar o günlerden beri devam etse de son iki aylık süreçte savaş boyutuna ulaşmış durumda. Açıklamalarda bulunan Teğmen Denys Gordeev savaşa alışık olduğunu ancak böylesini daha önce görmediğini dile getirdi. Gordeev savaşın çok daha zor hale geldiğini ve her saat, her dakika üzerlerine bomba atıldığını ifade etti. Yaklaşık 8 yıldır Rus yanlısı ayrılıkçılara karşı savaşan Gordeev bu günlerde artık tüm Rus birlikleri ile karşı karşıya kaldığını aktardı.

Rusya Donbas’a yoğunlaşmış durumda

Öte yandan yaklaşık 3 hafta önce Kiev bölgesinden çekilen Rusya şimdi de Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donbas bölgesine odaklanmış durumda. Buradaki askeri birliklerini artıran Rusya Donbas bölgesini ele geçirmeye çalışıyor. Batılı yetkilikler Rusya’nın şu anda 76 tabur taktik grubu ile bölgede yer aldığını tahmin ediyor. Her bir taburda ise 800 civarında asker bulunuyor. Bununla birlikte artık daha az cephede savaşan Rusya’nın odağını tamamen bu bölgeye yoğunlaştırdığını da gelen bilgiler arasında.

480 kilometrelik bir cephe için mücadele veriliyor

Ukrayna birlikleri şu anda Donbas bölgesinde Ruslara karşı savaşarak 480 kilometrelik bir bölgeyi ellerinde tutmak için mücadele veriyor. Ruslara karşı oldukça ağır kayıplar veren Ukrayna birliklerinin önümüzdeki günlerde kayıp sayılarının artması bekleniyor. Rus birlikleri Ukrayna ordusundaki zayıf noktalara saldırarak daha çok zarar vermeye çalışıyor. Ruslar şu ana kadarki çatışmalarda kuzeyde yer alan Izium kenti çevresinde ve doğuda yer alan Popasna ve Severedonetsk çevresinde topraklar kazandı. Saldırılar birçok koldan birlikte yapılsa da henüz büyük bir Rus saldırısı olmadı.

“Dün bir arkadaşımız öldü ve 5 arkadaşımız da yaralandı”

Teğmen Gordeev arkadaşlarının ve kendisinin bu durumdan oldukça etkilendiğini belirterek şu sözlerle konuşmasına devam etti:

Bir gün önce 5 arkadaşımız yaralandı ve bir tanesi de öldü. Bu Ukrayna birliklerinin her gün verdiği kayıpların sadece bir kısmı. Yakında yer alan bir sahra hastanesini ziyaret etmek istedik ancak çok yoğun olduklarını söylediler.

“Ukrayna ordusuna katılmadan önce avukatlık yapıyordum”

Öte yandan Rus birlikleri Ukrayna’nın Donbas bölgesindeki savunmasını ezmek adına roketleri ve topları kullanıyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan analistler büyük bir saldırının gelebileceğini dile getiriyor. Batılı analistler sahada bire üç oranında askeri dezavantajın olduğunu söylese de Ukrayna birlikleri hattı ellerinde tutuyor. Ancak Rusya bu bölgede her an yeni bir taktik uygulayabilir. Gordeev sözlerine şu şekilde devam etti:

Ruslar gelerek bizim topraklarımıza giriyorlar ve ne zaman duracaklarını bilmiyoruz. Yolculuklarının ne zaman sona ereceğini bilmiyoruz. Ukrayna ordusunda yer almadan önce avukatlık yapıyordum. Umarım eski hayatıma yakın bir zamanda dönebilirim. Ancak şimdilik odaklandığım tek şey bu savaşı kazanmak.

Yorumlar (0)