Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinin 31’inci yıl dönümü kutlandı 

Doğu Almanya ve Batı Almanya olarak bilinen iki farklı cumhuriyetin birleşiminin 31’inci yıl dönümü kutlamaları Saksonya-Anhalt eyaletinde yapıldı. Kutlamalara Başbakan Angela Merkel, Frank-Walter Steinmeier, eyalet başbakanları, bakanlar ve milletvekilleri ile binlerce insan katıldı. 

DÜNYA 04.10.2021, 08:42
Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinin 31’inci yıl dönümü kutlandı 

Federal Almanya Cumhuriyeti olarak bilinen Batı Almanya ile Almanya Demokratik Cumhuriyeti olarak bilinen Doğu Almanya, 1990 senesinde birleşme kararı almıştı. 1949 senesinde ayrılan ve 41 senedir ayrı olarak uluslararası toplumda var olma mücadelesi veren Almanya, daha önceki birleşimleri örnek göstererek 1990 senesinde tekrar bir araya gelmişti. 



“Farklılık ve çeşitlilik, demokrasi için tehdit değil” 

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, çeşitliliklerin ve farklılıkların demokrasi için tehdit oluşturmadığını belirtirken bu seneki kutlamalarda Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, eyalet başkanları, bakanlar, yasama organları başkanları, milletvekilleri ve binlerce seyirci yer aldı. 

Saksonya-Anhalt eyaletinin Halle kentindeki Georg-Friedrich-Haendel Salonu’nda düzenlenen kutlamalarda demokrasi çağrısı yapıldı. 



“Demokrasinin bize ihtiyacı var” 

Geçen hafta yapılan seçimlerin ardından yeni bir hükümet kurulana kadar başbakanlık görevini devam ettirecek olan Angela Merkel, konuşmalarında “demokrasi” vurgusu yaptı: “Bizim demokrasiye ihtiyacımız olduğu kadar demokrasinin de bize ihtiyacı var. Demokrasi için her gün hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Öte yandan basın özgürlüğü gibi yüksek değerlere karşı saldırılar yapılıyor. Kamuoyunda zaman zaman kin ve nefret körükleniyor. Burada yalnızca gruplara ve kişilere ya da insanlara inançları ve dış görünüşlerinden ötürü saldırılmıyor. Burada esasında demokrasiye saldırı düzenleniyor. İnsanlar, birbirlerine davranışlarında daha fazla saygı göstermeliler. Demokrasiyi el birliğiyle korumalıyız.” 



“Çeşitlilikler ve farklılıklar özgürlüğün ifadesidir” 

Demokrasinin hafife alınmaması gerektiğini belirten Merkel, çeşitlilik ve farklılıkların bir tehdit değil tam aksine özgürlüğün ifadesi olduğunu aktardı.  

Halle kentinde düzenlenen kutlamanın yanı sıra ülkedeki diğer kentlerde de çeşitli etkinlikler düzenlendi. 



Berlin Duvarı’nın yıkılışının 32’nci yıl dönümü 

Almanya’yı doğu ve batı olarak ikiyi ayıran ve hem Almanya hem de Avrupa için yıkılışı büyük bir dönüm noktası olan Berlin Duvarı ilk kez 9 Kadım 1989 tarihinde yıkılmıştı. Bu tarihten sonra Doğu ve Batı Almanya için birleşme görüşmeleri başlamıştı. 



Berlin Duvarı 1961-1989



 

Yorumlar (0)