Dişişleri’nden Maraş açılımı açıklaması

Dışişleri Bakanlığı tarafından Maraş açılımına dair dolaşan iddialara ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı.

DÜNYA 23.07.2021, 21:56 24.07.2021, 20:16
Dişişleri’nden Maraş açılımı açıklaması

Dışişleri Bakanlığı’nca yapılmış olan yazılı açıklamada, “KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Ersin Tatar’ın 20 Temmuz 2021’de açıkladığı, Maraş açılımının ikinci kademesine ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nce yapılmış olan Başkanlık açıklamasıyla çeşitli ülkelerce yapılan, Ada’daki gerçeklerle örtüşmeyen ve asılsız iddialara dayanan açıklamaları bütünüyle reddediyoruz ve bunlara dair KKTC’nin vermiş olduğu cevapları bütünüyle paylaşıyoruz. Bu açıklamalar Maraş’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti toprağı olmadığını, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Maraş’taki mülklere el koyacağı ve buraya mülkiyet hakları hilafına yerleşimciler getireceği gibi mesnetsiz iddialara ve Rum-Yunan kara propagandasına dayanmaktadır.” cümleleri paylaşıldı.

“Maraş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti toprağıdır”

“Maraş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti toprağı olup, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti makamlarınca düşünülen iyi niyetli yaklaşımla yerleşime açılmamış ve askeri bölge olarak ilan edilmiştir.” denildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti, geçtiğimiz Ekim’de 47 senedir kapalı olan ve artık çevresel tehlikeler de oluşturmaya başlayan Maraş’ın plajını ve iki ana caddesini halka açmış ve son olarak Maraş’ın yüzde 3,5’luk kısmına denk gelen pilot bölgenin askeri bölge kademesini ortadan kaldırmıştır.

“Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali durumu söz konusu değildir”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti makamları tarafından, Maraş açılımı dahilinde alınmış olan bütün kararlar mülkiyet haklarına saygı dahilinde olup, uluslararası hukukla bütünüyle uyum içindedir. İddia edildiğinin aksine, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının ihlal edilmesi durumu söz konusu değildir. Kaldı ki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları egemenlik ve mülkiyet haklarının üzerinde değildir. Cumhurbaşkanımız tarafından ifade edildiği gibi atılan adımlarla Maraş’ta yeni mağduriyetler meydana gelmeyecek. Mevcut mağduriyetler, herkesin yararına olacak şekilde giderilecektir.

Bununla beraber, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nce Kıbrıs meselesinde maalesef sahadaki gerçeklerin görülmemesi hususunda ısrarcı olunmaktadır. Onyıllarca devam eden çabalar. Türk tarafının bütün iyi niyetine karşın, Kıbrıs Rum yönetiminin uzlaşmaz tutumundan dolayı, iki toplumlu, iki kesimli bir federal çözüme ulaşılamamıştır. Tarafların arasındaki bu modele dair bir görüş birliği ortada yokken, halihazırda federal çözüm hususunda ısrarcı olmak Konsey’in itibarına zarar getirmektedir.”

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gerçekçi önerisini desteklemeye davet ediyoruz”

Kıbrıs konusunun kalıcı, adil ve sürdürülebilir bir şekilde çözüme kavuşturulmasına dair yeni bir müzakerinin başlaması ancak, Kıbrıs Türklerinin eşit uluslararası statüsü ve eşit egemenliğinin tescil altına alınmasıyla söz konusu olabilir. Bu görüşle, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Rum-Yunan ikilisinin yanıltan propagandasından kurtarmaya, ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Maraş’a ilişkin hukuka uygun bir şekilde adımlar attığını ve Cenevre’de sunmuş olduğu gerçekçi ve yapıcı önerisini desteklemeye davet ediyoruz.

Kıbrıs Rum kesimini hukuka aykırı bir şekilde Avrupa Birliği’ne alan ve bu kararın siyasi olduğunu da pişkin bir tavırla paylaşan Avrupa Birliği’nin o dönemdeki hukuksuzluğunun arkasında duran kimi Avrupa ülkelerinin şimdi hukuktan dem vurmasının bir değeri yoktur. Bu güruh tarafından bizlere hukuk dersi verilmesi tam bir garabettir. Uluslararası toplumu ve bu güruhu bir defa daha Ada’daki gerçeklerle yüzleşmeye ve Kıbrıs Türk halkına yapılan haksızlıklara son verip, Kıbrıs Türk halkının 1960’da kazandığı eşit statü, egemen eşitliğine saygı göstermeye davet ediyoruz.”

Yorumlar (0)