Direnişi hatırlatmak için "biber gazı aromalı" dondurma üretildi!

Çin'in Hong Kong Özel İdare Bölgesi'nde suçluların yargılanmak üzere Çin'e iadesini kolaylaştıran bir yasa tasarısına karşı başlayan ve milyonlarca kişinin katılımıyla aylar boyunca devam eden eylemler, "biber gazı aromalı" dondurmanın ilham kaynağı oldu. 

DÜNYA 15.05.2020, 12:42 15.05.2020, 12:55
Direnişi hatırlatmak için "biber gazı aromalı" dondurma üretildi!

Çin'in Hong Kong Özel İdare Bölgesi'nde hükümet karşıtı protestoların yoğunluğu yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle azalsa da göstericilere "direnişi" anımsatmak isteyen bir işletme, biber gazı aromalı dondurma üretmeye başladı. 

"Cezalandırılma" korkusu sebebiyle ismini açıklamayan işletme sahibi, biber gazının tadına ulaşabilmek için wasabi ve hardal gibi ürünleri denediğini ancak en iyi sonucu karabiber tanelerinden aldığını ifade etti. 

Protestoları yeniden canlandırmayı hedeflediğini kaydeden girişimci, "İnsanlara protestoyu hâlâ sürdürmek zorunda olduklarını ve tutkularını kaybetmemeleri gerektiğini hatırlatan bir lezzet yapmak istedik." dedi. 

Dondurma dükkânı, müşterilerin protestolar hakkında ne düşündüklerini küçük not kâğıtlarına yazarak yapıştırması amacıyla özel bir duvar da tasarladı. 

Sosyal mesafe kuralına dikkat ederek servis yapan dondurma dükkânı, 5 dolar gibi bir fiyat belirlediği dondurmalardan günde 20-30 top satıyor.

"Gösterilerde ne kadar acı çektiğimi hatırlatıyor"

Müşterilerden Anita Wong, protestolar esnasında polisin biber gazına maruz kaldığını belirterek, dondurma için "Tadı biber gazı gibi. İlk başta nefes almak zor geliyor, gerçekten acı ve rahatsız edici. Hemen ardından çok fazla su içmek istememe neden oluyor. Bence bu bir geriye dönüş sahnesi gibi, gösterilerde ne kadar acı çektiğimi ve bunu unutmamam gerektiğini hatırlatıyor." açıklamasını yaptı. 

Ne olmuştu?

"Bir ülke, iki sistem" uygulamasıyla 1997 yılında Çin'e devredilen eski İngiliz kolonisi Hong Kong'da suçluların yargılanmak üzere Çin'e iadesini kolaylaştıran bir yasa tasarısı ortaya atılmıştı. 

Söz konusu yasa tasarısı, parlamentoya 3 Nisan günü sunulmuştu. Yeni düzenlemeyle birlikte suçluların, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi, Çin ana karası ve Tayvan'a iadesi kolaylaşacaktı. 

Yasa tasarısı, siyasi suçları kapsam dışında tutuyordu ancak 7,4 milyon nüfusa sahip olan Hong Kong'da halkın büyük bölümü, insanların Çin'in yargı sistemi altında keyfi gözaltılar, adil olmayan yargı süreçleri ve hatta işkenceye maruz kalacağı kaygılarına sahipti. 

Söz konusu yasa tasarısına karşı protestolar esnasında polisin 16 binden fazla biber gazı fişeği kullandığı ifade edilmişti. 

Yasa tasarısı 23 Ekim 2019 tarihinde resmen geri çekilmesine rağmen eylemciler, "demokratik reform" istemiyle protestolarına devam etmeye yönelik karar almıştı.

Yorumlar (0)