Dini baskı ve kısıtlamalar artıyor

Pew Araştırma Merkezi, 2007-2017 yıllarında dünya genelinde din ve inanç özgürlüğü üzerindeki baskılar ile devletlerin kısıtlayıcı uygulamalarında artış yaşandığını bildirdi.

DÜNYA 17.07.2019, 17:50
Dini baskı ve kısıtlamalar artıyor

Din ve inanç özgürlüğü dünya çapında bir yandan hükümetlerin baskıcı kısıtlamaları, diğer tarafta ise din kökenli toplumsal çatışmaların kuşatması altında bulunuyor.

Merkezi ABD'nin Washington yer alan bulunan Pew Araştırma Merkezi'nin yayımladığı rapora göre, 2007-2017 yıllarında dünya genelinde din ve inanç özgürlüğü üzerindeki baskılar, gerek devletlerin kısıtlayıcı uygulamaları gerekse de din kökenli toplumsal çatışma ve baskılar bakımından artış gösterdi.

HÜKÜMETLERİN BASKILARI

Raporda belirli bir din lehine uygulamalar, genel din ve inanç özgürlüğünü kısıtlayan siyasetler ve yasalar, inanç gruplarına yönelik tacizler ve dini etkinliklerin sınırlanması başlıklarında irdelenen, devletlerin din üzerindeki farklı türdeki kısıtlayıcı uygulamalarının, raporun ele aldığı 10 yıllık dönemde artış gösterdiği kaydedildi.

Dünya genelinde devletlerin din konusunda anayasal olarak meşru görülen gruplar lehine dini uygulamalara öncelik verdiğine işaret edilen raporda bunun azınlık inançlarına bağlı toplum kesimlerinin dışlanmasına neden olduğu belirtildi.

Raporda, devletlerin, toplumda genel inanç özgürlüğünü kısıtlayıcı yasa ve siyasetlerle dini hayat üzerinde kontrol kurmaya çalıştığı örneklerde de artış görüldüğü belirtildi. Bunların en yaygın örneklerinin ise dini grupların faaliyette bulunmaları için kayıt zorunluluğu getirmek ve dini kılık kıyafete yönelik yasaklar olduğu vurgulandı.

Pew Araştırma Merkezi'nin bu konuda yıllık raporlar yayımlamaya başladığı 2007'de din üzerinde kısıtlamaların "yüksek" ve "çok yüksek" olduğu ülke sayısı 40 iken, bu sayının 2017'de 52'ye çıktığı ifade edildi.

TOPLUMSAL DÜŞMANLIKLAR

Diğer taraftan raporda toplumsal gruplar arasındaki din kaynaklı ihtilaf ve çatışmalar da dini inanç üzerindeki baskı biçimleri arasında sayıldı.

Dinler arası şiddetin, hizip ve toplululuk çatışmalarının din ve inanç özgürlüğü üzerinde ciddi tehdit olmayı sürdürdüğünün vurgulandığı raporda, 10 yıllık dönemde dünya genelinde bu tür çatışmalarda azalma görüldüğü kaydedildi.

Dini topluluklar arasında çatışmaların yaşandığı ülke sayısı 2007'de 91 iken, bu sayı 2017'de 57'ye indi.

Raporda, kişiler ve sosyal grupların tacizlerinin, organize grupların şiddet eylemlerinin ve dini normlara dayalı düşmanlıkların genel olarak yükselişte olduğuna değinildi.

AVRUPA'DA ÇARPICI DEĞİŞİM

Avrupa'nın ele alındığı raporda, 10 yılda din ve inanç özgürlüğünün kısıtlanması bakımından çarpıcı değişim yaşadığı belirtildi.

Raporda söz konusu dönemde Avrupa ülkelerinde hükümetlerin dini etkinlikler üzerindeki kısıtlamalarının, ortalama 2 katına çıktığı, dini gruplara yönelik taciz ve baskıların ise ortalama yüzde 70 arttığı kaydedildi.

Sahra Altı Afrika ülkelerinde de hükmetlerin belirli bir dini inanca verdiği öncelik ortalama yüzde 50 artarken, dini normların gerekçe gösterildiği şiddet olayları arttı.

Yorumlar (0)