Dilenmek için para ödenecek!

İsveç’in Eskilstun kentinde sokakta dilenmek isteyen kişilere para karşılığı yasal izin alma zorunluluğu getirildi.

DÜNYA 05.08.2019, 17:24 05.08.2019, 17:25
Dilenmek için para ödenecek!

İsveç'in Eskilstun kentinde artık sokakta dilenecek kişilerin 21 avro (yaklaşık 130 lira) karşılığında lisans almaları zorunlu hale getirildi.

Guardian gazetesinin haberine göre, Eskilstun’da sokakta dilenmek isteyen kişilerin 3 aylık izin almaları gerekiyor. Bu uygulama doğrultusunda gerekli evraklara sahip olmayan kişiler 342 avro (2 bin 108 lira) para cezasına çarptırılacak.

Dilenciliğin zorlaştırılması hedefleniyor

Dilenmek isteyen kişilerin gerekli evrakları internet üzerinden ya da polis merkezlerine giderek doldurulabileceği bildirildi. 

Yeni uygulama, Eskilstun kentinde ay başında yürürlüğe girdi. Belediye meclis üyesi Jimmy Jansson, bu uygulama ile dilenciliğin zorlaştırılacağını bildirdi.

Sivil toplum kuruluşlarından tepki

Sivil toplum kuruluşları, uygulamaya tepki göstererek, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelerden gelen muhtaç durumdaki insanların daha da savunmasız hale geleceğini ileri sürdü.

Stadsmission yardım kuruluşu çalışanı Tomas Lindroos, yeni uygulamanın sömürüyü artıracağını kaydetti. Lindroos, bölgede aktif halde bulunan çetelerin, dilencileri istismar edebileceğine dair endişe duyduğunu söyledi.

İsveç Yüksek Mahkemesi tarafından aralık ayında Vellinge kasabasında uygulamaya başlanan yasak kararı onaylanmış, bazı İsveç kasabalarında izinsiz dilencilik yapmak yasaklanmıştı. İsveç devlet kanalı SVT’de yayınlanan habere göre, Eskilstun’da uygulama kapsamında şimdiye kadar 8 lisans verildi.

Yorumlar (0)