Diktatör Franco aile mezarlığına gidiyor

İspanya'nın diktatör lideri Francisco Franco'nun cenazesi, 24 Ekim Perşembe günü Şehitler Vadisi'ndeki bazilikadan alınarak aile mezarlığına taşınacak. İspanya hükümeti diktatör için resmî bir tören yapılmayacağını açıkladı.

DÜNYA 22.10.2019, 09:32 22.10.2019, 09:39
Diktatör Franco aile mezarlığına gidiyor

İspanya Başbakanlık Genel Sekreteri Felix Bolanos ve İletişim Devlet Sekreteri Miguel Angel Oliver, diktatör lider Franco'nun kemiklerinin anıt mezardan alınarak eşinin gömüldüğü aile mezarlığına taşınmasıyla ilgili basını bilgilendirdi.

Resmî tören olmayacak

Hükümet yetkilileri yaptıkları açıklamada, diktatör Franco'nun tabutunun taşınması esnasında İspanya bayrağı ya da askerî bir merasim olmayacağını açıkladı.

Alınan bilgilere göre tabut, anıt mezarın dışına çıkarılırken diktatör Franco'nun torunlarından oluşan aile üyelerinin omuzlarında taşınacak ve bu esnada 22 aile üyesi orada hazır bulunacak.

Ölüye ve aileye saygıdan dolayı Katolik inancına göre cenazenin alınacağı bazilikada ve gönderileceği Madrid'in El Pardo ilçesindeki Mingorrubio Mezarlığı'nda dinî tören olacağı ve törene yalnızca aile üyelerinin katılacağı bildirildi.

Töreni darbeci yarbayın oğlu yönetecek

Yetkililer, diktatör Franco için gerçekleştirecek dinî törenin, 23 Şubat 1981'de İspanyol Meclisinde yapılan ve başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimine öncülük yapan Yarbay Antonio Tejero'nun rahip olan oğlunun yönetileceği bilgisini paylaştı.

Diktatör Franco'nun tabutunun, Şehitler Vadisi'ndeki bazilikadan alınarak 50 kilometre uzaktaki El Pardo'ya yaklaşık 10 dakika süren helikopter uçuşuyla taşınması planlanıyor. Ancak hava şartlarının kötü olması durumunda nakil işleminin araçla yapılacağı ifade edildi.

Diktatör Franco'nun çinko mühürlü tabutu Şehitler Vadisi'ndeki bazilikanın içinde yaklaşık 1,5 ton ağırlığındaki mermer levhanın iki metre kadar altında yer alıyor. Bu tabutun çıkarılması ve taşınması işleminin İspanya'ya 63 bin avroya mâl olacağı açıklandı.

Franco'nun mezar yerinin değiştirilmesi işleminde aile üyeleri haricinde yalnızca bir adli tıp uzmanı, bir noter ve Adalet Bakanı Dolores Delgado bulunacak.

Basın veya halk, anıt mezara ya da El Pardo'daki aile mezarlığına giriş yapamayacak.

Diktatör Franco'nun tabutunun taşınmasının ardından Şehitler Vadisi'ndeki bazilikada açılan boşluğun, mermer ile kapatılacağı ve sonraki hafta bazilikanın halkın ziyaretine tekrar açılacağı bildirildi.

Diğer mezarların açılması da gündemde

İspanya'da yaşanan iç savaş ve sonrasında, 1936-1975 yılları arasında, ülkeyi yöneten diktatör General Francisco Franco'nun kemikleri, ölmeden önce verdiği vasiyet doğrultusunda Madrid'in 58 kilometre kuzeyindeki Valle de los Caidos'daki (Şehitler Vadisi) bazilikaya defnedilmişti.

Bazilikada, diktatör Franco'nun yanında, faşist Falange Partisinin kurucu ismi Jose Antonio Primo de Rivera'nın mezarıyla İspanya İç Savaşı'nda yaşamını yitiren 33 binden fazla kişinin toplu mezarı da bulunuyor.

Hükümet, bu mezarların da açılarak cenazelerin kimlik tespitlerinin yapılmasını ve sonrasında ailelerine teslim edilmesini planlıyor.
 

Yorumlar (0)