Devrik lider el-Beşir hapis cezasına çarptırıldı!

Sudan eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

DÜNYA 14.12.2019, 15:11
Devrik lider el-Beşir hapis cezasına çarptırıldı!

Sudan eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı, ancak 75 yaşındaki devrik lider yaş haddinden dolayı hapis yerine reform merkezine gönderilecek. El-Beşir hakkındaki cezayı açıklayan hakim, devrik liderin evinde bulunan milyonlarca avro ve Sudan pound'una da el koyulacağını açıkladı.

El-Beşir destekçileri sokaklara indi

Cumartesi günü açıklanan kararın öncesinde el-Beşir'in yüzlerce destekçisi, başkent Hartum'daki cumhurbaşkanlığı sarayının önüne toplandı. Askeri araçlarla derhal bölgeye giden güvenlik görevlileri, başkanlık sarayı ve Savunma Bakanlığı binalarının etrafını kontrol altına aldı. Davanın görüldüğü mahkeme binası da geniş güvenlik önlemleriyle korumaya alındı.

El-Beşir birçok suçtan yargılanıyor

Ömer el-Beşir, Uluslararası Adalet Divanı tarafından da aranıyor. El-Beşir, divana götürülürse 2009 ve 2010 yıllarında Darfur bölgesinde savaş suçları, soykırım ve insanlık suçları işlediği iddialarıyla yargılanacak. Sudan'da el-Beşir'e karşı başka davalar da açılmıştı. Ömer el-Beşir, Mayıs ayında halkı birbirine karşı kışkırtmak ve eylemcilerin ölümlerine sebep olmak davasından, bu hafta ise iktidara gelmesini sağlayan 1989 askeri darbesindeki rolünden dolayı sorgulanmıştı.

El-Beşir'in avukatı Ahmed İbrahim el-Tahir, karara itiraz edileceğini açıkladı. El-Tahir, hakimin kararını siyasi güdülerle verdiğini ancak buna rağmen Sudan adaletine güvendiklerini ifade etti.

Yorumlar (0)