Devlet hazinesinden 169 milyon dolar alarak kaçan Eşref Gani, BAE’de ortaya çıktı 

Taliban’ın Kabil’in kontrolünü ele geçirmesinden hemen önce devlet hazinesinden 169 milyon dolar alarak ülkeden ayrılan Eşref Gani ve ailesinin BAE’de olduğu ortaya çıktı. Haberi, Emirlikler’in dışişleri bakanlığı verdi. 

DÜNYA 18.08.2021, 17:51 18.08.2021, 23:03
Devlet hazinesinden 169 milyon dolar alarak kaçan Eşref Gani, BAE’de ortaya çıktı 

Taliban’ın başkent Kabil çevresindeki tüm vilayetlerin kontrolünü eline aldıktan sonra ülkeden ayrılan ve sonrasında “Daha fazla kan dökülmesini istemediğim için ülkeden ayrıldım.” şeklinde açıklama yapan Eşref Gani hakkında çeşitli iddialar ortaya atılmıştı. 15 Ağustos’ta ülkeyi terk eden Afganistan Cumhurbaşkanı için bazı basın organları Özbekistan’da olduğunu söylerken bazı kesimler de Tacikistan’da bulunduğunu belirtmişti. Çıkan haberler üzerine iki ülke de açıklama yaparak Eşref Gani’nin orada bulunmadığını belirtmişti. 

Bugün Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dışişleri Bakanlığı, Eşref Gani ve ailesinin kendilerine sığındığını açıkladı: “Dışişleri Bakanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri’nin, Afganistan Cumhurbaşkanı Gani ve ailesini memnuniyetle karşıladığını doğruladı. Gani ve ailesi, insani yardım gerekçesiyle ülkeye kabul edildi.” 

Devlet hazinesinden 169 milyon dolar aldı 

Afganistan’ın Duşanbe (Tacikistan) Büyükelçisi Muhammed Zahir Agbar ise Duşanbe’de bir basın toplantısı düzenleyerek ülkesindeki gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Gani’nin kaçmasını “millete ve devlete ihanet” olarak nitelendiren Agbar, Gani’nin devlet hazinesinden de 169 milyon dolar alıp gittiğini ifade etti. 



Interpol’e şikayet edilecek 

Agbar, Gani’nin milletin parasını kaçırdığını ve paraların geri verilmesi için uluslararası mahkemeye çıkarılması ve tutuklanması gerektiğini belirterek Interpol’e başvuracağını bildirdi. 

Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Emrullah Salih’in Cumhurbaşkanlığı vekilliğini yürüttüğünü açıklaması hakkında da yorum yapan Agbar, ülke anayasasına göre cumhurbaşkanının yokluğunda, kaçması ya da ölmesi durumunda Salih’in bu konumda olmasının meşru olduğunu dile getirdi. 

“Bayrağa sahip çıkılmalı” 

Agbar: ”Uluslararası anlaşmalar gereği ve BM nezdinde Afganistan’ın resmi temsilcisi hala bulunmaktadır. Bu sebeple Afgan bayrağı, tüm dünyada, ülkenin ulusal kimliği olarak yükselmeye devam etmeli ve bayrağa sahip çıkılmalıdır. Daha kapsayıcı bir hükümetin kurulması için tarafların görüşmeleri Doha’da devam ediyor. Bu görüşmelerin olumlu geçmesini ve hükümetin kurulmasını bekliyorum. Uluslararası toplumların da bu konuda Afganistan taraflarına destek olmasını ümit ediyorum.” 

Gani’nin büyükelçilikteki fotoğrafı kaldırıldı 

Agbar, basın toplantısının sonunda, ülkesinden kaçan Cumhurbaşkanı Gani’nin fotoğrafının kaldırılmasını ve Cumhurbaşkanı Vekili Salih’in fotoğrafının asılmasını talimat verdi. 

Yorumlar (0)