Devlet başkanını ülkeye sokmadılar

Guatemala Devlet Başkanı Alejandro Giammattei, Venezuela'ya alınmadı.

DÜNYA 13.10.2019, 08:33
Devlet başkanını ülkeye sokmadılar

Venezuela Dışişleri Bakanlığı, Guatemala'da Devlet Başkanı seçilen ve henüz göreve başlamayan Alejandro Giammatei'nin Venezuela'ya alınmamasıyla ilgili diplomatik krize cevap verdi, Venezuela Dışişleri Bakanlığı, Alejandro Giammatei'nin İtalyan pasaportuyla Venezuela'ya girmeye çalıştığı ve davetsiz geldiği için Venezuela'ya sokulmadığını açıkladı.

Kendini devlet başkanı ilan eden Juan Guaido'ya gelmiş!

14 Ocak 2020'de Guatemala'daki Devlet Başkanlığı görevine başlayacak Alejandro Giammatei'nin Venezuela'da kendini geçici devlet başkanı ilan eden batı destekli muhalif Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido ile görüşmek için geldiğini açıklayan Venezuela Dışişleri Bakanlığı, Venezuela'nın devlet başkanının Nicolas Maduro olduğu hatırlatıldı ve Juan Guaido ile görüşmeye gelen Alejandro Giammattei'nin Venezuela'ya girişine izin verilmediği belirtildi.

Turistik gezi diye gelmişler

Venezuela Dışişleri Bakanlığından, Alejandro Giammattei ve Venezuelalı muhaliflerin duyurduğu gelişmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada söz konusu kişilerin Venezuela'ya geliş amaçlarını "özel ve turistik" olarak beyan ettikleri, Caracas'taki Guatemala Büyükelçiliğinin dahi ziyaretten haberinin olmadığı ve Venezuela hükümeti tarafından da davet edilmediklerinin altı çizildi. 

İtalyan pasaportu ile girmek istemişler

Dahası Alejandro Giammattei ve beraberindekilerin Venezuela'ya İtalyan pasaportu ile girmeye çalıştıklarına vurgu yapılan açıklamada dolayısıyla ülkeye girişlerinin engellendiği bildirildi.

Nicolas Maduro saygı duyulmasını istiyor

Venezuela Dışişleri Bakanlığının açıklamasında Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetinin diğer ülkelerle saygı ve uluslararası hukuk çerçevesinde ilişki kurmak istediği belirtildi. 

Batı desteklisi sahte devlet başkanı "rejim" demişti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başta olmak üzere birçok Latin Amerika ve Batılı ülke tarafından desteklenen Juan Guaido, Guatemala'da gelecek yıl göreve başlayacak Alejandro Giammattei'nin ülkeye girişinin, Nicolas Maduro hükümetini kastederek "rejim" tarafından engellendiğini duyurmuştu. 

Venezuela hükümeti ile değil muhalefetle görüşmek için Venezuela'ya gelen ve İtalya pasaportu ile ülkeye girmeye çalışan Alejandro Giammattei'nin geri gönderilmesine Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Genel Sekreteri Luis Almagro da tepki gösterdi.

Venezuela'da hükümeti devirmek için muhaliflere her türlü desteği veren Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Genel Sekreteri Luis Almagro sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Alejandro Giammattei'nin cesaretini selamlıyoruz. Onun Venezuela'ya girişine izin vermeyen gaspçı Nicolas Maduro rejimini kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

Venezuela'da neler oluyor?

2018 yılından bu tarafa ağır ekonomik krizin yanı sıra siyasi çalkantıların yaşandığı Venezuela'da muhalefetin kontrolündeki Ulusal Meclisin Başkanı Juan Guaido, 23 Ocak'ta kendini "geçici devlet başkanı" ilan etmiş, başta Amerika olmak üzere birçok Latin Amerika ülkeleri ve Batı ülkelerinin desteğini almıştı.

Leopoldo Lopez halkı sokağa çağırmıştı

Juan Guaido ile partisinin ev hapsindeki eski lideri Leopoldo Lopez, 30 Nisan'da bir grup askerle Nicolas Maduro hükümetine askerî darbe yapmak üzere halkı sokağa çağırmıştı.

Bu çağrı üzerine muhalifler birçok kentte sokağa çıkmış, protestolar daha sonra belirli bölgelerde şiddet eylemlerine dönüşmüştü.

Leopoldo Lopez Şili ve İspanya büyükelçiliğine sığınmıştı

Nicolas Maduro taraftarlarının da sokağa çıkarak Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores etrafında toplandığı günün sonunda Leopoldo Lopez, önce Şili, ardından da İspanya'nın büyükelçiliğine sığınmıştı.

Juan Guaido, kendi ülkesine yaptırımları desteklemişti

Juan Guaido öncülüğündeki muhalefet ile hükümet arasında mayıs ayında Norveç'te başlayan ve Barbados'a taşınan görüşmeler, önce Juan Guaido'nun Ameriak Birleşik Devletleri (ABD) yaptırımlarını desteklemesi sebebiyle Nicolas Maduro hükümeti tarafından askıya alınmış, eylül ayında da tamamen sona ermişti. Nicolas Maduro yönetimi, daha sonra bazı küçük muhalif gruplarla anlaşmaya varmıştı.

Yorumlar (0)