Denizin üstü çayla kaplandı: Boston Çay Partisi

Tarihe 'Boston Çay Partisi' olarak geçen ve Amerika'nın bağımsızlığının önemli kilometre taşlarından olan garip bir olayı inceledik.

DÜNYA 07.05.2019, 21:10 07.05.2019, 21:24
Denizin üstü çayla kaplandı: Boston Çay Partisi

1775 ila 1783 yılları arasında patlak veren ve sonucunda Amerikan kolonilerinin İngiltere’ye karşı bağımsızlık kazandığı savaş döneminden birkaç yıl önce garip bir olay yaşanmıştı.

Tarihe ‘Boston Çay Partisi’ olarak geçecek olay, İngiltere’ye karşı çıkışın sembollerinden biri olacaktı.

Britanya'nın koyduğu ağır vergiler fitili yaktı

O dönemlerde Amerika’daki koloniler, Büyük Britanya’ya bağlıydı. Ancak Britanya, Amerika’da yaşayan insanları, kendi vatandaşları gibi vergilendiremiyordu. Bunun sebebi Kuzey Amerika’da yaşayan bu insanların, İngiliz meclisinde temsilcisinin bulunmayışıydı.

Britanya, 1767 yılında kabul edilen Townshend Yasası’na göre çay, şeker, cam ve kağıt gibi ürünlere ek ağır vergiler koydu ve bu açığı kapatmaya çalıştı. Ancak kaçakçılığın artmasıyla birlikte eskisinden daha çok zarar edilmeye başlanınca 1770 yılında bu yasa kaldırıldı.

East Indian Company adlı şirket, kaçakçılığı engellemek adına 1773 yılında Tea Act (Çay yasası) isimli kanunu kabul ettirdi. Buna göre Hindistan’dan toplanan çaylar direkt olarak Amerika’ya getirilecek, böylece çaya konan ekstra vergiler azaltılmış olacaktı.

Amerika kolonileri ekonomik kaderinin Britanya ve yabancı şirketler tarafından yönetilmesini kabullenemediler. Kazanın yavaş yavaş kaynamasının diğer nedeni de kolonilerin, Britanya parlamentosuna temsilci kabul ettirememesidir.

Sıradan bir gün krize dönüştü

1773 yılının 28 Kasım günü, Britanya gemileri her zamanki gibi Boston Limanı’na çay sevkiyatı yapıyordu. Sakin başlayan günün uluslararası bir krize gebe olacağını kimse bilmiyordu!

28 Kasım günü Britanya’dan gelen gemi içindeki çaylarla birlikte Boston Limanı’na demirledi. Amerikan yerlileri gibi giyinen yaklaşık 100 kişi gemiye girerek East Indian Company’nin 342 sandık çayını denize döktü. Hareketin lideri Samuel Adams adlı bir kişiydi. Boston kıyılarında o gün denize bakan birisi, suyun yüzeyini kaplayan çay yığını görebilirdi. Şirktin zararı ise 3.2 milyon dolardı!

Britanya sert tedbirler aldı

Britanya, bu olaya sert tepki gösterdi. Olayın ardından limana girişler yasaklandı. Boston halkı bu tedbirlere karşı protesto gösterisi düzenledi. Bu olay, Amerika’yı bağımsızlığa götürecek savaşın fitilini yakan meşalelerden biriydi.

Bağımsızlığa giden yol

Amerikalı yerleşimciler, bu olaydan bir yıl sonra 1774 yılının Eylül ayında Philadelphia’da 1. Kıta Kongresi’ni topladılar. Bu kongrede Britanya’ya karşı ekonomik yaptırımlara gidilmesi ve bir ordu kurulması kararı alındı.

Kongrenin toplanmasından iki yıl sonra 1776 yılında başlayan bağımsızlık hareketi, 1783 yılında sonuçlarını verecekti. İmzalanan Versay Antlaşması'yla Amerikan kolonileri bağımsızlığını kazanacaktı.

Yorumlar (0)