DenizBank’ın ana hissedarı olan Rus bankası, yaptırımlara yenik düştü

AB ve NATO ülkelerinin ekonomik yaptırımlarının ardından büyük oranda zarar gören Rusya’nın en büyük bankası Sberbank, Avrupa pazarından çekildiğini açıkladı. Sberbank, bir dönem DenizBank’ın da ana hissedarıydı.

DÜNYA 02.03.2022, 11:46 02.03.2022, 17:35
DenizBank’ın ana hissedarı olan Rus bankası, yaptırımlara yenik düştü

Rusya’nın en büyük bankası Sberbank, Ukrayna’ya saldırı sonrasında en yüksek yaptırımların uygulandığı Rus kurumlarından biriydi. SWIFT sisteminden ilk çıkartılan bankanın Avrupa şubelerinde son bir haftada “olağanüstü” nakit çıkışı yaşandı.

Şirkete yönelik tehditler artıyor

Şirketin Avrupa’daki şubelerine ve çalışanlarına yönelik tehdit içerikli mesajlar gönderildiğini belirten Sberbank yetkilileri, bu durumda Avrupa pazarından çekilme kararı aldıklarını açıkladı.

“Avrupa’nın talimatıyla kapatıldı”

Sberbank’ın Avrupa ayağı olan Sberbank Europe AG’nin, Avrupa Merkez Bankası (ECB) talimatıyla kapatılacağını daha önceden duyurulmuştu.



Sberbank nedir?

Rusya devlet bankası olan Sberbank, SSCB’den ayrılmış ülkeler ile hemen hemen tüm Avrupa ülkelerinde faaliyetlerde bulunan bir banka. 2014 itibarıyla Doğu Avrupa ve Rusya’nın en büyük bankası olan Sberbank, Avrupa’nın da en büyük 3’üncü bankası seçildi.

1991 senesinde kurulan bankanın tarihi, 1841 senesindeki Cancrin mali reformlarına kadar uzanıyor. Merkezi Moskova’da bulunan banka, dünyanın 33’üncü büyük bankası konumunda. Sberbank’ın yüzde 51’lik hissesi, Rusya Milli Servet Fonu’nda bulunuyor. Bu da bankanın, Rus hükümetine çalıştığını gösteriyor.

2015 verilerine göre bankanın dünya çapında 16 bin 500 ofisi ve toplam 250 bin çalışanı bulunuyor. 22 farklı ülkede 137 milyon bireysel müşteri ile 1,1 milyon kurumsal müşteriye hizmet veren Sberbank, bir dönem Türkiye’de faaliyet gösteren DenizBank’ın da ana hissedarıydı.

Yorumlar (0)