“Denizaltı” krizinin ardından Fransa, ABD-Fransa dostluk galasını iptal etti 

Avustralya’nın denizaltı üretimi konusunda İngiltere ve ABD ile anlaşması Fransa ile anlaşmalarını tek taraflı fes etmesinin ardından Washington’da düzenlenecek ABD-Fransa dostluk galası iptal edildi.  

DÜNYA 17.09.2021, 10:34
“Denizaltı” krizinin ardından Fransa, ABD-Fransa dostluk galasını iptal etti 

Fransa’nın Washington Büyükelçiliği, Büyükelçi Philippe Etienne’in rezidansında cuma akşamı düzenlenecek ABD-Fransa dostluk galasının iptal edildiğini duyurdu. Gala, ABD’nın bağımsızlık savaşında Fransa yardımı ile İngiltere’ye karşı galip geldiği Chesapeake Muharebesi’nin 240’ıncı yıl dönümünü kutlamak amacıyla düzenlenecekti. Galanın iptal edilmesine karşın muharebe hakkında diğer etkinliklerin yapılacağı bildirildi. 

AUKUS anlaşması her şeyin sonu oldu 



ABD Başkanı Joe Biden, Avustralya Başbakanı Scott Morrison ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın düzenlediği çevrim içi basın toplantısında “AUKUS” ismi altında yeni bir güvenlik anlaşması ve iş birliği protokolü imzalanmıştı. Bu kapsamda Avustralya, nükleer enerjili denizaltılarının üretimi ve teknolojinin paylaşımı için ABD ve İngiltere ile anlaşmıştı. 

AUKUS anlaşmasının devreye girmesiyle birlikte Fransa ve Avustralya’nın 2015 senesinden bu yana iş birliği içerisinde yürütmeye çalıştığı “Taarruz Denizaltı Programı”, Avustralya tarafından tek taraflı olarak feshedilmiş oldu. Bu fesih işleminin ardında Fransa’nın söz verdiği denizaltıların üretimi konusunda geç kalması ve başta 43 milyar dolar olarak belirtilen maliyetin daha sonra 90 milyar dolara çıkarılması yer aldı. 

AUKUS anlaşması karşısında tepki gösteren Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Avustralya hükümetinin Fransa ile iş birliğini tek taraflı durdurmasının ve ABD ile anlaşma imzalamasının iş birliği ruhuna aykırı olduğunu belirterek kınama mesajı yayınladı. 

Yorumlar (0)