Demokratlar: Trump, NATO'ya zarar verecek!

ABD’de gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimleri için Demokrat Parti’nin aday adayları canlı yayında bir araya geldi. Demokratlar, Trump'ın başkanlığı tekrar kazanması halinde NATO'nun ciddi şekilde zarar göreceğini savundu.

DÜNYA 28.06.2019, 10:32 28.06.2019, 10:33
Demokratlar: Trump, NATO'ya zarar verecek!

Demokrat Parti'nin aday adaylarından eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Senatör Kamala Harris, Senatör Bernie Sanders, Senatör Michael Bennet, Colorado Valisi John Hickenlooper ve iş insanı Andrew Yang, NBC tarafından düzenlenen açık oturumda kozlarını paylaştı.

Rakiplere her soru için bir dakika süre tanındı. ABD Başkanı Donald Trump'ın ve Cumhuriyetçi Parti'nin politikalarına eleştiride bulunan rakipler, kendilerini öne çıkaracak vaatlerini de sıraladı.

Yaklaşık 2 saat boyunca devam eden oturumda aday adayları, göçmenlik, ırkçılık sorunu, ekonomi, sağlık sistemi ve küresel ısınma konularındaki görüşlerini anlattı.

Sıra dışı vaatleriyle bilinen Senatör Sanders, öğrencilerin okul borçlarını silmek, orta sınıf halkı kalkındırmak, zengin sınıfa daha fazla vergi getirmek ve savaşlara son vermek isteğini ifade ederek, ABD'ye 'gerçek bir değişiklik' getireceğini ileri sürdü.

"ABD'yi Wall Street'in kurduğunu sanıyor"

Joe Biden ise konuşması boyunca Trump'a sert tepki göstererek, "Donald Trump, ABD'yi Wall Street'in kurduğunu sanıyor. Oysa ABD'yi kuran normal orta sınıf Amerikalılardır. Donald Trump bizi korkunç bir duruma soktu. Muazzam bir gelir eşitsizliği problemimiz var." diye konuştu. 

Ayrıca ülkedeki ırkçılık sorununu da vurgulayan Biden, başkan olması halinde ırkçılıkla mücadele edeceğini ve ülkedeki yasadışı göçmenlerin bile sağlık sisteminden yararlamabileceğini iddia etti. 

Aday adayları arasındaki tek siyahi Amerikalı olan Senatör Kamala Harris, Biden'in bu vaadini 'samimiyetsizlik' olarak tanımlarken, Biden'in ırkçı Cumhuriyetçi senatörlerle yakın ilişkide bulunduğunu ve beraber çalıştıklarını söyledi. 

Biden ise Harris'in ifadesine karşı çıkarak, geçmişinin tamamen yanlış tanıtıldığını belirtti. 

Kendisinin geçmişte insan hakları aktivisti olduğunu kaydeden Biden, California eyaletinde başsavcı olarak görev yapan Harris'in verdiği kararlarla siyahilerin bile tepkisini çektiğini ima ederek, "Bir başsavcı değildim." karşılığını verdi.

"Kendi evimizde demokrasiyi onarmalıyız"

Konuşmasında ağırlıklı olarak ABD’nin dış politikasına dikkat çeken Senatör Bennet ise Trump’ı global ilişkilerde 'aykırı' tutumundan dolayı ABD’nin saygınlığına hasar vermekle suçladı.

Bennet, ABD’nin İran’ın tanker gemilerine saldırdığı iddialarına ilişkin, “Eğer tüm dünya, Hürmüz Boğazı’nda yaşananlar konusunda başkanımızın söylediklerine şüpheyle yaklaşıyorsa bu büyük bir sorundur. Kendi evimizdeki demokrasiyi onarmalıyız. Bütün dünya izliyor.” diye konuştu.

"NATO'yu yıprattı"

Adaylara "Trump'ın başkanlığı sonrasında hangi ülke ile olan ilişkileri yeniden başlatmak istersiniz?" sorusu yöneltildi. İş insanı Yang ve Colorado Valisi Hickenlooper, iklim değişikliği, ekonomi ve başka konularda Çin ile olan ilişkilerde yeni bir sayfa açılması gerektiğini ileri sürdü. 

Biden, Bennet ve Harris ise "ABD'nin NATO müttefikleri" cevabını vererek, Trump'ın hayati öneme sahip olan NATO askeri ittifakını yıprattığını ifade etti.  

Biden, Trump'ın başkanlığı tekrar kazanması halinde NATO'nun ciddi şekilde zarar göreceğini de savundu. 

Toplam 24 adayın yarıştığı Demokratlar arasındaki adaylık yarışının ilk canlı yayın tartışması dün gerçekleşmişti. 

Kamuoyu yoklamalarında eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, başkan aday adaylığı yarışını açık farkla önde götürüyor. Biden'i Vermont Senatörü Bernie Sanders yakından takip ediyor.

ABD'de 59. başkanlık seçimleri 3 Kasım 2020'de gerçekleştirilecek.

Yorumlar (0)