Danimarka, DEAŞ adına savaşan kişilerin vatandaşlığını iptal etti

Danimarka, DEAŞ'a katılan ve Danimarka vatandaşlığına sahip kişilerin vatandaşlığını kaldırdı.

DÜNYA 25.10.2019, 11:31
Danimarka, DEAŞ adına savaşan kişilerin vatandaşlığını iptal etti

Danimarka Parlamentosu, Perşembe günü verdiği kararla Danimarka vatandaşı olup da Irak ve Suriye'de DEAŞ adına savaşan kişilerin vatandaşlık haklarını iptal etti.

Danimarkalı milletvekilleri, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adı altında PKK/YPG/PYD'nin bölgeden çekilmesiyle birlikte mahkum DEAŞlıların serbest kalması ihtimalinden endişelenerek yasa teklifini hızlıca geçirdi.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, "Kürt kontrolündeki ve sınırda bulunan DEAŞlı tutsak kamplarının çökmesi ve Danimarka vatandaşlığı olan yabancı savaşlıların Danimarka'ya geri dönme riski var. Bu insanlar, demokrasimiz ve özgürlüğümüze karşı şiddet kullandılar ve ülkemize sırtlarını döndüler. Ülkemiz için tehdit oluşturuyorlar" diyerek DEAŞ için savaşan Danimarkalılar hakkındaki endişelerini dile getirdi.

4 haftalık itiraz hakkı

Danimarka Parlamentosu'ndan geçen yasa, göçmenlerle ilgilenen bakanlığın dava süreci olmadan Danimarkalı DEAŞ savaşçılarının vatandaşlık haklarını elinden almasını sağlıyor. Vatandaşlığı iptal edilen kişiler, 4 haftalık bir itiraz süreci hakkına sahip. Parlamentodaki partilerin çoğunun onayladığı teklif, vekillerin aksini istemediği takdirde 2021 Temmuz'unda kendi kendine lağvolacak.

Avrupalılar, DEAŞ'a katılan vatandaşları yüzünden endişeli

Danimarkalı yetkililer, yıllardır savaşın olduğu bölgeye 2012'den bu yana 158 Danimarkalının gittiği, 27'sinin hâlâ çatışma bölgesinde olduğu ve 12'sinin ise mahkum edildiği düşüncesinde. Diğer Avrupa devletleri de, Danimarka'nın aldığı önleme benzer bir hareket yapmak istiyor ancak ABD, tüm Avrupa ülkelerinin, DEAŞ'a katılan vatandaşlarını geri kabul etmesi ve yargılaması gerektiği düşüncesinde.

Kuzeydoğu Suriye hakkında varılan mutabakatlar sonrası bölgeden çekilen Kürt milis güçlerinin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'le iş birliği yapmasının, bölgedeki mahkum DEAŞlıların da Suriye rejimine teslim edilmesi anlamına gelebilir. Avrupa devletleri, Suriye rejiminin bu DEAŞlıları bir "pazarlık kozu" olarak kullanmasından endişeleniyor.

Yorumlar (0)