Danimarka'dan Grönland kararı!

ABD Başkanı Donald Trump'ın Grönland'ı satın almak istemesinin ardından Danimarka, adayı ilk defa "ulusal güvenlik gündeminin en üst sırasına" çıkardı.

DÜNYA 30.11.2019, 19:38
Danimarka'dan Grönland kararı!

Ülkenin Savunma İstihbarat Teşkilatının (FE), Grönland Adası'nı ulusal güvenlik gündeminin ilk sırasına yerleştirmesinin, ABD'nin adaya olan ilgisiyle bağlantılı olduğu söyleniyor.

İstihbarat Servisi Başkanı Lars Findsen, yaptığı açıklamada, "Arktik'teki büyük güçlerin çıkarlarının Danimarka Krallığı üzerinde doğrudan etkisi ve artan önemi olduğundan, bu yılki İstihbarat Risk Değerlendirmesi'ne Arktik ile ilgili bir bölümle başlamaya karar verdik." şeklinde konuştu.

Findsen, Grönland'ın ABD ile büyük kuvvetler arasında "güç oyununun" merkezinde olduğunu kaydetti.

Trump'ın Grönland'i satın almak mı istiyor?

Wall Street Journal gazetesi, Trump'ın birçok yerde danışmanlarına, Grönland'i alıp alamayacaklarını sorduğunu yazmıştı.

Grönland'ın bol kaynaklarının ve jeopolitik önemine değinilen yazıda Trump'ın, Beyaz Saray danışmanından bu konuyu araştırmasını istediği iddia edilmişti.

Grönland Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin "Grönland, mineraller, saf su ve buz, balık stokları, deniz ürünleri, yenilenebilir enerji gibi değerli kaynaklar açısından zengin ve macera turizmi için yeni bir mecra. İş yapmaya açığız ancak satılık değiliz." demişti.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen: "Absürt bir tartışma"

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Trump'ın, söz konusu haberler için "bunun absürt bir tartışma konusu" olduğu yorumunu yapmış, adanın satılık olmadığını kaydetmişti.

Donald Trump, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen'in, ABD'nin Grönland'ı satın alma fikrini "absürt" olarak yorumlamasından sonra, Danimarka'ya yapacağı ziyareti ertelemiş, açıklamaları "çirkin ve uygunsuz" olarak tanımlamıştı. 

Eski ABD Başkanı Harry Truman, 1946 yılında Grönland'ı satın almak için Danimarka'ya 100 milyon dolarlık altın teklif sunmuştu.

Yorumlar (0)