Danimarka'dan gaz sızıntılarına dair yeni açıklama!

Rusya'dan Avrupa'ya gaz taşıyan Kuzey Akım boru hatlarının Baltık Denizi'nden geçen kısımlarında gaz sızıntısı tespit edilmişti. Danimarka Enerji Ajansı, sızıntıların durduğunu bildirdi. Sızıntılara dair sabotaj iddiaları ise tartışılmaya devam ediyor.

DÜNYA 02.10.2022, 17:34 Hakan Öksüz
Danimarka'dan gaz sızıntılarına dair yeni açıklama!

Ukrayna'da çıkan savaş sonrası Avrupa'da yaşanan enerji krizi gittikçe büyüyor. En büyük enerji üreticilerinden biri olan Rusya'nın, kendisine uygulanan yaptırımlara enerji üzerinden misilleme yapması, Avrupa'daki doğal gaz ve petrol krizinin derinleşmesine sebep oldu. Rus enerji şirketi Gazprom, hatlarda yaşanan arızayı bahane göstererek Avrupa'ya giden gazı kesti.

Sızıntıların nedeni sabotaj mı?

Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarıyla birlikte Baltık Denizi'nden Avrupa'ya taşınan gazın da kesilmesi, tartışmaları artırdı. Gazın kesilmesi kararı, Baltık Denizi'nden geçen boru hatlarında sızıntıların tespit edilmesinin ardından geldi. Sızıntılardan ikisinin İsveç, ikisinin ise Danimarka kara suları içinde tespit edildiği kaydedildi. Sızıntıların ardından Danimarka, İsveç ve ABD'den gelen açıklamalar, sabotaj şüphesine dikkat çekti.

Sızıntılar durdu, sabotaj şüphesi devam ediyor

Danimarka Enerji Ajansı, son yaptığı duyuruda Kuzey Akım 1 boru hattında meydana gelen sızıntıların durduğunu bildirdi. Sızıntıların durduğuna ilişkin haber, sevinçle karşılandı. 

İsveç Ulusal Sismoloji Merkezi ise daha önce yaptığı açıklamada sabotaj şüphesinin olduğunu kaydetmişti. Alman Jeolojik Araştırma Merkezi (GFZ), sızıntıların yaşandığı bölgelerin yakınlarında güçlü patlamaların kaydedildiğini duyurmuştu. İsveç Ulusal Sismik Ağı'nda görev yapan Björn Lund ise, "Sızıntıların yaşandığı bölgede tespit edilen sarsıntının 2.3 büyüklüğünde olduğunu belirledik." demişti.

Yorumlar (0)