Danimarka'da sol blok seçimi kazandı

Danimarka’daki genel seçimler sol blok seçimden zaferle çıktı. Mette Frederiksen liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti yüzde 25,9 oy aldı.

DÜNYA 06.06.2019, 11:36
Danimarka'da sol blok seçimi kazandı

Genel seçimin resmi sonuçlarına göre, ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti aldığı yüzde 25,9 oyla 48 sandalye elde ederek birinci parti oldu.

Sosyal Demokrat Partinin bulunduğu sol blok 175 sandalyeli Danimarka Parlamentosunda 91 milletvekili kazandı.

Mevcut hükümetin büyük ortağı Liberal Parti (Venstre) yüzde 23,4 oy alırken, Liberal Parti ile sağ blokta bulunan diğer partiler 75 milletvekilliği kazanabildi. Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen’in partisi Liberal İttifak büyük oy kaybı yaşayarak yüzde 2,3’e geriledi. Samuelsen milletvekili olarak seçilemedi.

"YAPICI HER PARTİYLE ÇALIŞMAYA HAZIRIZ"

Seçim zaferinden sonra partililere konuşan Danimarka tarihinin ikinci kadın başbakanı adayı Mette Frederiksen, “Sadece Sosyal Demokrat Partiden oluşan bir azınlık hükümeti kuracağız. Etkili olmak isteyen ve yapıcı her parti ile çalışmaya hazırız.” ifadelerini kullandı.

Frederiksen liderliğindeki Sosyal Demokrat Partinin göçmen politikaları konusunda sağ partilerle, çevre ve sosyal konularda ise sol partilerle iş birliği yapacağı tahmin ediliyor.

TÜRKLERİN YENGESİ MUTLU

Oy sayımının tamamlanmasından sonra başlayan tercihli oy sayımıyla seçimlere katılan 9 Türk adayın durumu kesinlik kazanacak.

Danimarka’da "Türklerin yengesi" olarak bilinen ve seçimlere Sosyal Liberal Partiden giren Louise Vinther Aliş, “Parti olarak çok güzel bir sonuç aldık. 8 vekilden 16 vekile çıktık. Yani yüzde 100 arttık, çok gurur duyuyorum, çok mutluyuz.” dedi.

Yorumlar (0)