Danimarka'da camiler ibadete açıldı: "Sevinçten uçuyorum"

Danimarka'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) önlemleri sebebiyle 13 Mart gününden beri kapalı tutulan camiler tekrar ibadete açıldı. Cemaatten Adem Kılıç, caminin kapalı olduğu süre boyunca namazını evde çocuklarıyla kıldığını ve camide tekrar namaz kılabildiği için çok mutlu hissettiğini aktararak, "Bugün sevinçten uçuyorum desem yalan olmaz." dedi.

DÜNYA 19.05.2020, 10:23 19.05.2020, 12:34
Danimarka'da camiler ibadete açıldı: "Sevinçten uçuyorum"

Danimarka Kilise Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sürecinde başlatılan normalleşme adımları kapsamında kilise ve camilerde farklı inanç toplumları tarafından toplu ibadet yapılmasına müsaade etti. 

Bunun üzerine ülkede faaliyet gösteren ve Türkiye kökenli cemaatin yoğun olduğu birçok cami, teravih namazıyla beraber yeniden açıldı. 

Camilerde, Kilise Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni tip koronavirüs (Covid-19) önlemlerine ilişkin yönetmenlik kuralları uygulandı.

Söz konusu bakanlık tarafından açıklanan yönetmenliğe göre, camide her 4 metrekare için bir kişilik alan bırakılması, cemaat arasında sosyal mesafe kuralına uyulması ve camiye giren kişilerin ellerini dezenfekte etmesi gibi kurallar bulunuyor. 

"Abdesthanelerimizi kapattık"

Danimarka İslam Toplumu altında faaliyet yürüten Ayasofya Camisi Dernek Başkanı Abdul Vahit Kart, camide aldıkları tedbirlere ilişkin şunları söyledi:

"Kişi başı 4 metrekarelik alanlar çizdik, girişte dezenfekte şişelerimizi koyduk, abdesthanelerimizi kapattık, namaz kılmaya gelenlerin isimlerini ve telefon numaralarını da liste yapıyoruz, herhangi bir durumda yetkililer isterse verebilmek için."

Ayasofya Camisi Dernek Başkanı Kart, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle cemaatin çekindiğini ve ilk gün camiye fazla ilgi göstermediğini belirtti. Hem vakit namazlarının hem de cuma namazlarının camide eda edileceğini kaydeden Kart, bayram namazına ilişkin henüz karar vermediklerini söyledi.

"Bugün sevinçten uçuyorum desem yalan olmaz"

Cemaatten Adem Kılıç, caminin kapalı olduğu süre boyunca namazını evde çocuklarıyla kıldığını ve camide tekrar namaz kılabildiği için çok mutlu hissettiğini aktararak, "Bugün sevinçten uçuyorum desem yalan olmaz. Camiye ilk gelince şükür secdesi yapmaya niyet etmiştim ama geldiğimde teravih namazı başlamak üzereydi, yetişemedim." ifadelerini kullandı. 

Danimarka İslam Kültür Merkezleri Birliği'ne bağlı camiler de teravih namazıyla beraber yeniden ibadete açıldı. Danimarka Türk Diyanet Vakfı (DTDV), sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı bildiride, camilerin yalnızca vakit namazlarına açık olacağını, cuma namazlarına kapalı olacağını kaydetti. 

Danimarka Türk Diyanet Vakfı (DTDV), Ramazan Bayramı'nda ise camilerde bakanlık tarafından duyurulan kurallara uyularak, bayram namazının eda edebileceğini söyledi.

Yorumlar (0)