Dalgınlık mı, umursamazlık mı yoksa suikast mı?

Meksika Devlet Başkanı Obrador, uyuşturucu baronu Joaquin Guzman'ın 92 yaşındaki annesiyle tokalaşınca 3 farklı tepki gördü.

DÜNYA 31.03.2020, 16:12 31.03.2020, 16:12
Dalgınlık mı, umursamazlık mı yoksa suikast mı?

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un, uyuşturucu baronu Joaquin Guzman'ın 92 yaşındaki annesiyle buluşup el sıkışması tartışma yarattı. Tartışma 3 başlık altında dönüyor.

"Sosyal mesafeye neden uymuyorsun" eleştirisi

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle Meksika'da tedbirlerin artırıldığı bir dönemde "El Chapo" olarak bilinen uyuşturucu baronu Joaquin Guzman'ın 92 yaşındaki annesiyle buluşup el sıkışması tepki çekti.

Obrador hafta sonu Sinaloa eyaletini ziyareti sırasında kendisiyle görüşmek isteyen ve bir aracın içinde oturan 92 yaşındaki Maria Consuelo Loera ile tokalaştı.

Buluşma anının videosu sosyal medyada yayımlandı. Videoda, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un uyuşturucu baronu Joaquin Guzman'ın annesini araçtan inmemesi için uyardığı ve "Mektubunuzu aldım." dediği duyuluyor. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un daha sonra Guzman ailesinin temsilcisi Jose Luis Gonzalez Meza ile yan yana yürüdüğü görülüyor. 

Meksikalılar, Obrador'un Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgını sebebiyle sosyal mesafe kurallarına uymaması ve risk grubundaki biriyle el sıkışmasına tepki gösteriyor.

"Mafya ile nasıl tokalaşırsın" eleştirisi

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un el sıkıştığı kişinin uyuşturucu baronu Joaquin Guzman'ın annesi olması da Twitter'da "Narco President" (Narko Devlet Başkanı) ifadesini başlıca gündem maddesi konumuna getirdi.

Muhalif Ulusal Eylem Parti senatörlerinden yapılan ortak açıklamada da tokalaşma aynı gerekçelerle şu şekilde eleştirildi:

"Devlet Başkanı, gezilerini iptal etmek ve Kovid-19'un neden olduğu ciddi kriz ile meşgul olmak yerine bir uyuşturucu kaçakçısının annesiyle görüşmeye öncelik verdi."

Tokalaşma sosyal medyada iki sevince neden oldu

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un, uyuşturucu baronu Joaquin Guzman'ın annesi ile tokalaşmasını espriyle karşılayanlar da oldu. Uyuşturucu karşıtları tokalaşmayı "Devlet Başkanı'nın uyuşturucu baronunun annesine suikastı" olarak değerlendirirken, uyuşturucu baronuna destek verenler ise tokalaşmayı ilkesel olarak takdir etti.

Gazetenin tweeti her şeyi özetledi

Meksikalı gazeteci Pascal Beltran del Rio da Twitter hesabında Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un "birden fazla açıdan sağlıklı mesafeyi korumakta" başarısız olduğu yorumunu paylaştı. Yorumda  Meksikalı gazeteci Pascal Beltran del Rio, devlet başkanının uyuşturucu baronunun annesine hem sağlık hem de ilkesel açıdan uzak durması gerektiği imasında bulundu.

Covid-19 önlemleri

Meksika Sağlık Bakanı Yardımcısı Hugo Lopez-Gatell, 28 Mart'ta Kovid-19 salgını nedeniyle halka evlerinden çıkmamaları çağrısı yapmıştı. 

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un geçen haftalarda yine kendi bakanlarının ve sağlık çalışanlarının sosyal mesafe ve el sıkışmama tavsiyelerine kulak asmadığı, destekçileriyle kucaklaştığı ve çocukları öptüğü görülmüştü. 

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Meksika Sağlık Bakanı Yardımcısı Hugo Lopez-Gatell'in çağrısı üzerine Meksikalılara seslenerek "Evlerimizde olmak zorundayız. Güvenli mesafeyi korumalıyız." demişti.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, ocak ayında da uyuşturucu baronu Guzman'ın bir zamanlar ülkede devlet başkanı kadar etkili olduğunu söyleyerek büyük tepki çekmişti.

Yorumlar (0)