Dakika dakika başkanlık yarışında son durum...

Amerika Birleşik Devletleri yeni başkanını seçiyor. İşte dakika dakika seçimde son durum...

DÜNYA 05.11.2020, 01:40 05.11.2020, 04:04
Dakika dakika başkanlık yarışında son durum...

Amerika Birleşik Devletleri'nde Donald Trump ve Joe Biden'ın arasındaki başkanlık yarışı henüz bitmedi.

Seçimlerin öncesinde yapılmış olan anketlerde seçim zaferini Biden'ın 10 puanlık bir farkla elde edeceği ifade edilse de son dakika verileri iki ismin arasındaki kıyasıya yarışa işaret ediyor.

Kilit noktadaki eyaletler için oy sayımları sürüyor. Posta ile kullanılmış olan oyların Biden yönünde ağırlık kazanması Donald Trump cephesini sinirlendirdi.

TSİ 04.00 itibarıyla seçimde son durum:

Genel Oy Oranı:

Trump : %48,1 

Biden: %50,3

Delegeler:

Trump: 214

Biden: 264

00.15 - Trump'ın seçim danışmanı Stepien: Pensilvanya'da zaferimizi ilan ediyoruz

Donald Trump'ın seçim kampanya direktörü Bill Stepien, "Galibiyet aralığımızı daha da büyük sayılarla korumaya ilişkin yüksek bir güvenimiz var fakat aslında Pensilvanya'da zafer ilanı yapıyoruz. Bu his değil matematiğe dayanıyor." dedi.

00.14 - Biden: Başkanlık için 270 delegeye sahibim

Joe Biden yaptığı canlı yayın açıklamasında, "Başkanlığı kazanmak için 270 delegeye sahibim. Başkanlığımı burada ilan edemem ama oyların sayılmasını bekleyeceğiz." dedi.

23.00 - Michigan'daki sayımların durdurulması için dava

Amerika Birleşik Devletleri'nde Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'ın seçim rakibi, oy sayım işlemlerinin Michigan'da durdurulması yönünde dava açtı.

22.25 - Wisconsin'i Biden aldı

Joe Biden, Wisconsin eyaletinin kazananı oldu. Eyaletteki 10 delege de Biden'ın hanesine yazıldı.

21.53 - Trump: Pennsylvania'yı kazanıyoruz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulundu. Trump şunları dedi: "Pennsylvania'yı büyük kazanıyoruz, fakat PA Dışişleri Bakanı az önce, "Sayılacak milyonlarca oy pusulası var." dedi.

21.00 - Kritik eyaletlerdeki oyların tekrar sayılması talep edildi

Amerika Başkanı Trump'ın kampanya menajeri Bill Stepien, Wisconsin'deki oyların yeniden sayılmasına ilişkin istekte bulunacaklarını paylaştı.

19.36 - Senato ve Temsilciler Meclisi'ndeki son durum

Amerika'da bugün sadece başkanlık seçimi yapılmadı. 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi ve 100 üyelik Senato'nun 35 yeni üyesinin belirlenmesi üzerine de Amerikalılar tercihlerini yaptı. Resmi olmayan sonuçlara göre Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nde büyük bir değişiklik beklenmiyor.

19.00 - Büyük öneme sahip yedi eyalet dikkat çekiyor

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki seçimde kimi eyaletlerde projeksiyonlar ortaya çıkmış durumda. Fakat resmi sonuçlar henüz belli değil. Arizona, Georgia, Nevada, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania'daki durum takip ediliyor.

18.04 - Trump'tan açıklama: Anketçiler yanılttı

ABD Başkanı Trump, kimi kritik eyaletlerde sonuçların Biden'ın lehine değiştiğine ilişkin sosyal medyadan mesaj paylaştı. Trump, "Geçtiğimiz gece birçok kritik eyalette hemen hemen bütün örneklerde Demokratların kontrolünü yaptığı, genelde epey önde gidiyordum. Ardından, sürpriz oy pusulası yığınları sayıldığında tek tek ortadan kaybolmaya başladı. Çok tuhaf. Ve 'anketçiler tarihi olarak ve tamamen yanıldı.' dedi."

İki adayın da şansı bulunuyor

İki adayın da halihazırda kazanma şansı mevcut. Sonuçların birkaç gün içerisinde açıklanması bekleniyor.

Joe Biden birkaç adım önde

Bütün verilere bakıldığında Joe Biden'ın seçimi almak için biraz daha şansının olduğu görülüyor.

Sokaklarda olay çıkmadı

Seçimlerin öncesinde kaos hazırlığı yapan ABD'liler ise beklenilen çatışmalarda karşı karşıya kalmadı. Trump'ın aleyhine gelen oy sonuçları sokakların nabzının yükselmemesine sebep oldu. Her ihtimale karşı ise Amerikan ordusuna bağlı askerler çeşitli bölgelerde teyakkuzda.

Son 120 senenin en yoğun katılımlı seçimi

Trump ve Biden arasındaki bu seçim, ülke tarihi için de oldukça önemli.

Amerika Birleşik Devletleri'nin seçim verilerini inceleyen US Elections Project, ilk verilerde seçimin son 120 senedeki en yüksek katılımlı seçim olduğunu kaydetti.

Yorumlar (0)