Cüzzam hastalarına tazminat ödeyecekler!

Japonya'da mahkeme, cüzzam hastalarına uygulanan tecrit politikasının hastalar ve akrabalarının haklarını ihlal ettiğine karar verdi.

DÜNYA 28.06.2019, 19:28
Cüzzam hastalarına tazminat ödeyecekler!

Japonya'da hükümet, aile bağlarını zedeleyen ve uzun süreli ön yargıya neden olan tecrit politikasına maruz bırakılan cüzzam hastalarının yakınlarına 370 milyon yen (19,6 milyon Türk Lirası) tazminat ödeyecek. 

Kumamoto Bölge Mahkemesi, 1996'a kadar önlenemeyen tecrit politikasının, hastaların ve akrabalarının haklarını ihlal ettiğine karar vererek hükümetin davacılara 370 milyon yen tazminat ödemesini kararlaştırdı. 

Japonya'da 561 davacının her biri, eğitim, iş ve özel hayatta ayrımcılık ve zorbalık nedeniyle maddi ve manevi 5,5 milyon yen (300 bin Türk Lirası) tazminat istiyordu.

Hakim Kotaro Endo, Japonya parlamentosunun ihmali nedeniyle cüzzam hastalarının ve ailelerinin yaşamlarının büyük zarar gördüğünü kaydetti.

Cüzzam hastalarının yakınlarından 75 yaşındaki Nobuko Harada, 68 yıl önce bir grup sağlık görevlisinin evlerine gelerek babasını götürdüğünü belirtti.

İlkokulda sınıf arkadaşlarının kendisiyle alay ettiğini, annesinin işini kaybettiğini söyleyen Nobuko, "Hayatımda hiç mutlu bir anım olmadı. Bugün kalbim ferahladı." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)