Cunta lideri, kendisini cumhurbaşkanı ilan etti

24 Ocak’ta Burkina Faso'da yapılan darbe girişiminin arkasındaki isim olarak bilinen Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba, kendisini başkomutan ve cumhurbaşkanı olarak ilan etti.

DÜNYA 01.02.2022, 10:08 02.02.2022, 09:35
Cunta lideri, kendisini cumhurbaşkanı ilan etti

Devlet televizyonunda yayınlanan kararnamede, 24 Ocak tarihinde feshedilen anayasanın tekrar tesis edildiği ve bütün yetkilerin askere verildiği aktarıldı.

Cunta lideri, kendini cumhurbaşkanı ilan etti

Cunta "Muhafaza ve Yenilenme İçin Vatansever Hareket'in (MPSR)" lideri olarak bilinen Yarbay Damiba’nın, başkomutan ve cumhurbaşkanı olarak atandığı bildirildi. Kararnamede, 2 cumhurbaşkanı yardımcısı ile 1 cumhurbaşkanı koordinatörünün yönetimde olacağı ifade edildi. Öte yandan Genel Kurmay Başkanı Gilbert Ouedraogo’nun görevden alındığı kaydedildi. Kararname, Afrika Birliği tarafından Burkina Faso'nun üyeliğinin askıya alınmasından sonra geldi. 28 Ocak'ta Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu, Burkina Faso'nun üyeliğinin askıya alındığını duyurmuştu.

1960 yılında, Fransa’dan bağımsızlığını kazanmasından beri 7 askeri darbenin meydana geldiği Burkina Faso’da, 24 Ocak tarihinden bu yana alıkonulan lider Roch Christian Kabore, ilk kez 2015 yılında gerçekleştirilen demokratik seçimlerle gelmişti. Kabore, 2020 yılında 2'nci dönemine başlamış ve terörle etkin mücadele edeceğine yönelik kararlılığını vurgulamıştı. 

Terörle etkin mücadele sözü vermişti

Hükümet, komşu devlet Mali'deki DEAŞ ve El Kaide bağlantılı terör örgütlerinin 2015 yılından beri ülkenin doğu ve kuzeyinde gerçekleştirilen saldırılar sebebiyle sık sık eleştiriliyordu. Kabore, terörle daha yoğun mücadele için kendisini bir dönem Savunma Bakanı olarak atasa da kamuoyundaki eleştirileri engelleyemedi. Kasım 2021'de son olarak ülkenin Inata bölgesine gerçekleştirilen saldırıda 49 askerin hayatını kaybetmesi Kabore yönetimine yönelik eleştirilerin artmasına sebep olmuştu. 

24 Ocak Pazartesi günü bir grup asker, Burkina Faso yönetimine el koyduğunu duyurmuş ve devlet televizyonu üzerinden darbe bildirisi okunmuştu. Kendilerine "Muhafaza ve Yenilenme İçin Vatansever Hareket'in (MPSR)" ismini veren grubun lideri olarak Yarbay Damiba açıklanmıştı. Burkina Faso’da bir grup asker tarafından alıkonulan Cumhurbaşkanı Kabore, ardından istifa etmişti.

Yorumlar (0)