Cumhuriyetçi vekillere dönen Biden mesajı verdi: Neden olmasın?

Başkanlığı dönemindeki ikinci "Birliğin Durumu" konuşmasını yapmak için Kongre'nin karşısına geçen ABD Başkanı Biden, birlik mesajı verdi. Konuşması sırasında Cumhuriyetçi vekillere dönerek "Birlikte çalışalım." diyen Biden, "Son Kongre'de bunu yaptık, devam ettirebiliriz." ifadelerini kullandı. Biden, kendi dönemindeki icraatlerden Ukrayna-Rusya savaşına kadar çeşitli konulara değindi.

DÜNYA 08.02.2023, 09:05 Hakan Öksüz
Cumhuriyetçi vekillere dönen Biden mesajı verdi: Neden olmasın?

ABD Başkanı Joe Biden, kendi başkanlığı dönemindeki ikinci "Birliğin Durumu" konuşmasını yaptı. 80 yaşındaki Biden, bu konuşmayı yapan en yaşlı başkan olarak ABD tarihine geçti. Senato ile Temsilciler Meclisi'nin ortak oturumunda konuşan Biden, 8 Kasım 2022'deki ara seçimlerin ardından bölünmüş olan Kongre'nin karşısına geçti.

"Birliğin Durumu" konuşmasını yapan en yaşlı başkan oldu

Biden'ın arkasındaki kürsüde Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in yan yana oturduğu kaydedildi. Biden'ın konuşmasına verilen onay oranı, Gallup adlı araştırma şirketi tarafından aktarıldı. Kovid-19, sağlık harcamaları, ekonomi, güney sınırlarda yaşanan göç problemi, ABD hava sahasına giren Çin casus balonu ve Ukrayna-Rusya savaşı konuşmanın ana konuları oldu. 

"Son Kongre'ye bakın, beraber çalıştık

Konuşmasında Cumhuriyetçi vekillere dönerek "Bu dönemde birlik olmalıyız." diyen Biden, "Son Kongre'ye bakın, beraber çalıştık. Bunu devam ettirmenin önünde hiçbir engel yok. ABD ulusuna yeniden ruhunu kazandırmalıyız. Orta sınıfı güçlendirmek, bunun için çok önemli. Başkanlığım boyunca iki partinin de desteklediği 300 civarında yasa çıkardım. Amerika, bir dayanıklılık ve ilerleme hikayesidir. Koronavirüs dönemindeki zorluklara rağmen 12 milyon yeni istihdam yaratabildik." ifadelerini kullandı.

Kongre baskını, demokrasimizi sarstı

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın görevini bırakacağı günlerde yaşanan olayları hatırlatan Biden, "6 Ocak 2021'de meydana gelen Kongre baskını, iç savaş döneminden beri demokrasimizin karşılaştığı en büyük tehditti. Yara alan demokrasimiz yıkılmadı." dedi. 

Ukrayna'dan gelen görüntüler, 2. Dünya Savaşı gibi"

Ukrayna'dan gelen görüntülerin, 2. Dünya Savaşı'ndaki manzaraları andırdığını kaydeden Joe Biden, "Putin'in işgali, hem ABD için hem de özgür dünya için önemli bir sınav. NATO'yu birleştirerek Putin'in saldırganlığına karşı koyan yine ABD oldu. Ukrayna'nın yanında duran küresel bir koalisyon kuruldu. Desteğimiz sürecek." diye konuştu. 
Kongredekiler, bu konuşmanın ardından ayağa kalkarak Ukrayna'nın Washington Büyükelçisi Oksana Markarova'yı alkışladı. 

Yorumlar (0)