Cumhurbaşkanlığı Sarayı ele geçirildi

Yemen'de Güney Geçiş Konseyi'ne bağlı Hizam Emni birlikleri, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı ele geçirdi.

DÜNYA 10.08.2019, 23:02
Cumhurbaşkanlığı Sarayı ele geçirildi

Yemen'de, Güney Geçiş Konseyine bağlı Birleşik Arap Emirlikleri destekli Hizam Emni birlikleri, 4 gün süren çatışmalar sonucunda geçici başkent Aden'deki Maaşik Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı tamamen ele geçirdi.

BAE darbeyi, Suudlar ise mevcut yönetimi destekliyor!

Güney Geçiş Konseyine bağlı Hizam Emni kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Yemen'de, Birleşik Arap Emirlikleri destekli ve Güney Geçiş Konseyine bağlı Hizam Emni birlikleri, stratejik devlet kurumları ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın kontrolünü tamamen ele geçirdi.

Yetkililerin ve komutanların Suudi Arabistan'a ait zırhlı bir araçla Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan ayrıldığı ve kentin kontrolünün tamamen Hizam Emni güçlerine geçtiği bildirildi.

Maaşik Cumhurbaşkanlığı Sarayı korumalarının teslim olduğu, tarafsız kalan bazı birliklerin ise Güney Geçiş Konseyine bağlılıklarını açıkladığı belirtildi.

Bölgedeki Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin bildirdiğine göre, kentte çatışmalar da son buldu.

"Bu, meşruiyete darbedir"

Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani ise Twitter hesabından açıklama yaptı. Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani yaptığı açıklamada, "Geçici başkent Aden'de devlet dairelerini ve askeri bölgeleri ele geçirmek, hükümet yetkililerinin ve halkın evlerine baskın düzenleyip yağmalamak, anayasal meşruiyete bir darbedir." ifadelerini kullandı.

Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani, ülkenin güvenliğini, istikrarını ve toprak bütünlüğünü tehdit eden bu darbeye karşı uluslararası toplumun, BM (Birleşmiş Milletler) ve BMGK'nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) uluslararası hukuk çerçevesinde sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiği değerlendirmesinde de bulundu.

Yemen Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhammed el-Hadrami de Twitter hesabından yaptığı kısa açıklamada, "BAE destekli Güney Geçiş Konseyi (geçici başkent) Aden'de meşruiyete darbe yaptı" ifadelerine yer verdi.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da ikamet eden Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi liderliğindeki meşru hükümeti düşürme girişiminde bulunan BAE destekli Güney Geçiş Konseyi bünyesindeki Hizam el-Emni birlikleri, çarşamba gününden beri Aden'de hükümet güçlerine karşı savaşıyordu. 

Yemen'de 2011 yılında başlayan halk ayaklanmaları sonrasında, Kuzey ve Güney Yemen'in birleştiği 1990 senesi öncesindeki "ayrılık" fikirleri yeniden gündeme gelmiş ve "Güney Hareketi" adı altında ayrılıkçı bir hareket oluşmuştu.

Yorumlar (0)